Društvo

Postrojenje za preradu opasnog otpada zabrinulo komšije u Barajevu, iz firme odgovaraju da rade po najvišim standardima

Komentari

Autor: Stefan Goranović/Euronews Srbija

08/11/2021

-

20:30

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Grupa građana Barajeva već nedeljama alarmira javnost zbog straha da bi novo postrojenje za preradu opasnog i neopasnog otpada Yunirisk moglo ozbiljno da ugrozi njihov kraj.

Dolazak postrojenja koje prerađuje opasni otpad u Barajevu, uznemirio je komšije Yuniriska. Neke od njihovih kuća dele ogradu sa fabrikom koja prerađuje otpad koji sadrži teške metale, organska jedinjenja ili je opasan na drugi način.

"Sem toga što će oni da zagađuju, imamo problem prevoza opasnih sirovina neadekvatnim putem pored kuća. Pored toga, imamo poljoprivredno zemljište koje je svuda ovde oko nas. Ljudi se bave poljoprivredom i ja se pitam ko će da kupuje tu pšenicu, kukuruz i ostale proizvode kada zna da je jedan ovakav džin zagađenja u okolini", rekao je za Euronews Srbija Miloš Jeremić, stanovnik Barajeva.

Zbog toga se aktivirala Inicijativa Eko-Barajevo koja tvrdi da u studiji, u okviru koje je Yunirisk dobio privremenu dozvolu za rad, ima mnogo prećutanih detalja.

"Oni se bave preradom opasnog otpada na neadekvatan način. Ono što je problem jeste sama lokacija gde se oni nalaze, u blizini stambenih kuća. Oni su radili određenu studiju uticaja na životnu sredinu gde nisu naveli tačnu lokaciju, tačnije nisu opisali da se nalaze blizu obdaništa, nisu naveli železničku stanicu, da prolazi pored njih gasovod, benzinske pumpe", kaže Marko Popović iz Inicijative "Eko Barajevo".

Inicijativa zato traži da resorno ministarstvo ispita Yunirisk i teren.

"Gde god su radili već su imali problem sa lokalnim stanovništvom zato što oni očigledno zagađuju i izbacuju neke neprijatne mirise, i otpadnu vodu. To je firma koja ima repove - gde god su radili, bili su proterani, počev od Kovačice do Rakovice, pa su sad prebačeni ovde kod nas", dodaje Popović.

Osim toga, neprijatan miris već se širi naseljem, ali u Yunirisku kažu da ako se i pojavi, on je trenutan i ne znači da negativno utiče na okolinu jer ne nastaje tokom tretmana. Kažu da je moguće da dopremljeni otpad može da ima miris.

Duraković: Ne radimo procese koji mogu nekoga da ugroze

Predsednik Yuniriska za Euronews Srbija tvrdi da rade po najvišim standardima od 2006. godine.

"U čitavom tom periodu mi nismo imali nijedan incident i nijedan eksces kojim smo ugrozili životnu sredinu. Naš postupak je zatvoren, transparentan i jednostavan. Mi ne emitujemo nikakve gasove, ne koristimo otpadne vode u našem procesu. Koristimo jednostavnu tehnologiju", kaže Boro Duraković, predsednik kompanije Yunirisk za Euronews Srbija.

Na kritiku da u studiji predatoj za dobijanje dozvole nisu navedeni objekti u blizini, poput srednje škole, vrtića ili staračkog doma, odgovara ovako: "Ako je neka tehnologija bezbedna, da li je nešto udaljeno 200, 150 ili 2.000 metara je apsolutno irelevantno. Ovde ne radimo nikakve procese koji mogu ugroziti nekoga na bilo koji način".

Zbog interesa javnosti aktivirala se i Opština Barajevo koja ističe da je podnesen zahtev za reviziju svih akata.

"Najjednostavnije rečeno da li je sve urađeno u skladu sa zakonom", kaže za Euronews Srbija Ivica Janković, iz opštinske inspekcije Barajeva.

Na potezu je Ministarstvo za zaštitu životne sredine koje nije odgovorilo na zahtev za izjavu. Inicijativa Eko-Barajevo prikupila je dve hiljade potpisa za peticiju kojom traže poštovanje prostornog plana u kojem nema mesta za postrojenje za tretman opasnog otpada.

Komentari (0)

Srbija