Društvo

EU podržala Srbiju sa osam miliona evra u upravljanju granicom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/11/2021

-

12:31

EU podržala Srbiju sa osam miliona evra u upravljanju granicom
Saša Đorđević - Copyright Saša Đorđević

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je pre pet godina organizovala prvi zajednički angažman srpskih i patrola sastavljenih od policijskih službenika iz šest zemalja EU i od tada sa osam miliona evra podržala podizanje operativnih kapaciteta Uprave granične policije MUP Srbije.

Od toga je dva miliona evra namenjeno za nabavku specijalizovane opreme za kontrolu i nadzor granice, saopštila je Delegacija EU. Kako je navedeno, Srbija je zahvaljujući podršci EU upravljanju granicom ojačala i unapredila kontrolu granica sa Bugarskom i Severnom Makedonijom.

Uspostavljene su efikasnije i sistematičnije procedure, bolji nadzor granice, uspešnija identifikacija i registracija stanovnika trećih zemalja koji prelaze granicu, uspešnija je borba protiv krijumčarenja migranata, trgovine ljudima i borba protiv ostalih vidova prekograničnog kriminala.

Podrška EU je obuhvatila i više od 5.000 gostujućih policijskih službenika i to iz šest zemalja - Austrije, Češke, Francuske, Mađarske, Slovačke i Slovenije. Ova aktivnost je dovela do značajne razmene znanja i iskustava sa kolegama iz Srbije. Leoneta Pajer iz Delegacije Evropske unije u Srbiji je rekla da se EU zalaže za mobilnost ljudi, ali uz zaštitu granica.

"Kada je reč o o zaštiti granica podsećam da je u decembru 2017. godine Srbija potpisala sa EU Ugovor za integrisano upravljanje granicom vredan 28 miliona evra. Cilj je da imamo granice koje su otvorene za slobodno kretanje ljudi i robe, koje su kontrolisane i bez iregularnih aktivnosti, a u skladu sa EU principima“, rekla je Leoneta Pajer i dodala da će EU nastaviti da podržava Srbiju da efikasno upravlja granicom.

EU ne podržava Srbiju samo u efikasnom upravljanju granicom, pošto prisustvo migranata i izbeglica znači i konstantnu brigu o toj populaciji i to u skladu sa standardima EU.

Zato će EU nastaviti da podržava institucije u Srbiji da obezbeđuju usluge za migrante na vreme i adekvatno, kako bi se efikasno i humano upravljalo migracijama, navedeno je u saopštenju.

Ova pomoć osigurava pristup zdravstvenim uslugama, školovanju i socijalnoj zaštiti, a posebna pažnja posvećuje se maloletnicima bez pratnje, kao i infrastrukturnim projektima, navedeno je u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija