Društvo

Korona presek: Više od 5.000 novozaraženih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/11/2021

-

15:07

Korona presek: Više od 5.000 novozaraženih
Korona presek: Više od 5.000 novozaraženih - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U protekla 24 časa, u Srbiji je na koronavirus testirano 20.428 osoba, od čega je pozitivno bilo njih 5.103.

Preminule su 62 osobe.

Hospitalizovano je 6.657 pacijenata, a na respiratorima ih se nalazi 277.

Podsetimo, juče je u Srbiji bilo 3.888 novozaraženih.

Srbija danas, prvi put od 20. jula ove godine, beleži više otpuštenih sa bolničkog lečenja, nego primljenih na bolničko lečenje. Iz bolnica je pušteno 544 pacijenata, dok je 533 primljeno na bolničko lečenje, rečeno je u Vladi Srbije.

Virosolog sa Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler istakao je danas da se kovid propusnice primenjuju "stidljivo" i da treba da važe 24 sata kako bi smanjile transmisiju virusa i podstakle vakcinaciju. Dodao je i da se pojedini radnici u ugostiteljstvu tek sada vakcinišu, iako su kovid propusnice najavljivane dugo.

"Oni su se našli zatečeni kovid propusnicama iako su one dugo najavljivane. Nažalost one se stidljivo primenjuju, 22 časa, pa 20, ali 24-časovna kovid propusnica je idealno rešenje za nagle gužve na vakcinaciji. Efekat nije samo da će da spreči transmisiju već će da navede na vakcinaciju, ne da ih prisili, već će se vakcinisati iz praktičnih razloga, mnoge takve poznajem. Jednostavno imate takve ljude, kao lenje đake, kampanjce, koje dok ne pritisne mogućnsot da ponavljaju razred i ponovo idu u školu sa drugim razredom, onda počnu da uče, a takvih u svakoj generaciji ima po nekoliko", naveo je Šekler za RTS.

Govoreći o delta plus soju koronavirusa, virusolog je rekao da je reč o ćerka soju delta varijante i da je za sada primetno najviše to da je zarazanija varijanta virusa.  Prema njegovim rečima, vakcine su i dalje efikasne protiv ovog soja.

"Kad se nađete na vrhu, svi putevi vode dole, prema tome, ako je delta plus vrh osobina loših po nas ljude, verujem da će to biti loše i za virus i da će krenuti da se menja u fazi prilagođavanja", napominje virusolog.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija