Evropa

Korona u Evropi ne miruje: Veliki brojevi preminulih i novozaraženih u mnogim zemljama, vlasti posežu za oštrijim merama

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, FoNet

09/11/2021

-

14:43

Korona u Evropi ne miruje: Veliki brojevi preminulih i novozaraženih u mnogim zemljama, vlasti posežu za oštrijim merama
Austrija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Situacija sa pandemijom koronavirusa i dalje ne jenjava u Evropi. Bugarska, Rusija i Ukrajina ponovo beleže velike brojeve preminulih kovid pacijenata, a u zemljama poput Danske i Austrije na snazi su oštrije mere.

U Bugarskoj su danas od kovida 19 preminule 334 osobe. Potvrđeno je 5.286 novih slučajeva infekcije koronavirusom, što je manje u odnosu na rekord krajem oktobra, prenosi Rojters.

Više od 8.500 kovid pacijenata je na bolničkom lečenju, od kojih je 734 na odeljenjima intenzivne nege.

Bugarska ima najmanju stopu vakcinacije protiv korona virusa u Evropskoj uniji i trenutno se bori sa četvrtim talasom pandemije.

Prošlog meseca uvedene su kovid propusnice za većinu zatvorenih prostora, u okviru nastojanja da se obuzda širenje virusa i da se omogući ubrzana vakcinacija, pošto je trenutno samo 30 odsto punoletnih građana Bugarske potpuno vakcinisano.

Podaci pokazuju da je više od 250.000 primilo bar jednu dozu vakcine od 21. oktobra, kada su uvedene kovid propusnice.

Maske, kovid propusnice i policijski čas

Gradski komitet za vanredne situacije Bukurešta (CMBSU) zadržao je obavezu nošenja zaštitne maske u svim zatvorenim i otvorenim javnim prostorima, kao i na radnom mestu i sredstvima javnog prevoza.

profimedia

 

Odluka, koja je usvojena juče na sednici CMBSU, primenjivaće se od danas u periodu od 30 dana, prenosi rumunska agencija Ađerpres.

Organizovanje aktivnosti u okviru bioskopa, izvođačkih ustanova ili koncerata u zatvorenim ili otvorenim prostorima, dozvoljeno je uz popunjenost do 30 odsto maksimalnog kapaciteta prostora i uz nošenje zaštitne maske.

Učešće je dozvoljeno samo osobama koje su vakcinisane protiv kovida ili su se izlečile od virusa.

Ljudima je zabranjeno da izlaze van kuće u periodu od 22.00 do 5.00 časova, uz neke izuzetke.

Ove mere se ne odnose na osobe koje su vakcinisane protiv virusa SARS-CoV-2 ili su imale tu bolest.

Korona ne miruje ni u Ukrajini

Ukrajina je registrovala rekordna 833 smrtna slučaja od korona virusa u poslednja 24 sata, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja. Prethodni maksimum od 793 smrtna slučaja zabeležen je 6. novembra.

Podaci ministarstva pokazuju da je u poslednja 24 sata prijavljeno i 18.988 novih infekcija, prenosi Rojters.

AP Photo/Evgeniy Maloletka

 

Ukrajina je do sada prijavila ukupno 3,11 miliona infekcija koronavirusa i 73.390 preminulih od posledica bolesti. 

Broj preminulih raste u Rusiji

Broj preminulih od kovida u Rusiji je u poslednja 24 sata porastao za 1.211, u poređenju sa 1.190 dan ranije, što je novi rekord od početka pandemije.

Od početka epidemije je ukupno 249.215 pacijenata umrlo od infekcije, prema podacima ruskog Kriznog centra za borbu protiv korona virusa, prenosi ruska agencija TASS.

Rusija je, takođe, registrovala 39.160 novopotvrđenih slučajeva zaraze u poslednja 24 sata, što je najmanji broj u proteklih nedelju dana.

Time je ukupan broj zaraženih kovidom od početka pandemije dostigao 8.873.655 slučajeva, saopštio je krizni centar za borbu protiv koronavirusa.

U Danskoj kovid propusnice ponovo na snazi

Posle gotovo dva meseca bez bilo kakvih epidemioloških mera, Vlada Danske je danas odlučila da ponovo uvede kovid potvrde zbog naglog povećanja broja zaraženih.

"Tim za praćenje epidemije preporučilo nam je da kovid klasifikujemo kao bolest koja preti društvu i da ponovo uvedemo propusnice i Vlada će to poštovati", rekla je premijerka Mete Frederiksen na konferenciji za novinare, prenosi Index.

Krajem prošle sedmice zdravstvene vlasti su upozorile na opasnost preopterećenosti bolnica zbog kovida, gripa i drugih zaraznih bolesti. Danas je u Danskoj, peti dan zaredom, bilo više od 2.000 novozaraženih, a 36 obolelih je na intenzivnoj nezi.

"S kovid propusnicom se može živeti. Ona vam omogućava da budete mirni kada idete u bioskop ili na koncert. Njihovo ponovno uvođenje će zakomplikovati svakodnevicu onima koji nisu vakcinisani, a mislim da tako i treba da bude", kazala je premijerka.

Kovid propusnce u Danskoj su prvi put uvedene na proleće, a ukinute su 10. septembra, kada je dnevni broj novozaraženih bio četiri puta manji nego sada. U Danskoj je 85,9 posto starijih od 12 godina primilo dve doze vakcine. 

Kontrola oštrih mera u Autriji

Austrijska policija narednih dana će značajno povećati pritisak kontrole poštovanja korona mera, najavio je ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer.

Tanjug/AP/Lisa Leutner

 

On je kazao da će dodatnih 800 službenika biti uključeno u kontrolu "2G " pravila, koje se primenjuje od ponedeljka, a koje predviđa da nevakcinisani nemaju pristup gastronomskim, zabavnim, kulturnim objektima.

Dodatni službenici će kontrolisati, objasnio je ministar, potvrde osoba koje se nalaze u objektima za koje važi " 2G " pravilo, a među njima su i fitnescentri, frizerski saloni, saloni lepote i slično.

Već sada oko 4.000 policajaca vrši kontrolu poštovanja epidemioloških mera. Ministar Nehamer je ujedno upozorio građane da ne koriste lažne ili falsifikovane potvrde. Rekao je da će policajci za svaki otkriveni falsifikat podneti krivičnu prijavu.

Prema rečima generalnog direktora za javnu bezbednost Franca Rufa do sada je podneto već 500 prijava.

Inače gosti lokala, koji nemaju "2G" dokument mogu biti kažnjeni novčano do 500 evra, a vlasnik lokala do 3.600 evra.

Komentari (0)

Evropa