Evropa

Austrijski virusolog traži kratko i "čvrsto" zaključavanje koje bi važilo i za vakcinisane građane

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2021

-

09:56

Austrijski virusolog traži kratko i "čvrsto" zaključavanje koje bi važilo i za vakcinisane građane
Austrijski virusolog traži kratko i "čvrsto" zaključavanje koje bi važilo i za vakcinisane građane - Copyright AP/Florian Schroetter

veličina teksta

Aa Aa

Najpoznatiji austrijski virusolog Norbert Novotni zalaže se, usled dramatičnog rasta broja novozaraženih, za još strože mere nego što je austrijska vlada aktuelno usvojila, to jest od "2G" pravila koje je danas stupilo na snagu.

"Ja sam za kratko, čvrsto, kontrolisano zaključavanje", rekao je on za televiziju Puls24.

To zaključavanje trebalo bi da važi i za vakcinisane, a trebalo bi da se primeni od 13. novembra na dve nedelje.

"Niko ne želi zaključavanje, ali to je jedina mogućnost da aktuelne brojke smanjimo", naglasio je on, ukazujući da je to i jedina mogućnost da se spasi zimska turistička sezona i božićni praznici.

Šanse da će uvedeno pravilo "2G", koje predviđa da samo vakcinisani i oni koji su preležali kovid-19 imaju pristup određenim objektima, kao što su ugostiteljski, hoteli, kulturnog i zabavnog sadržaja, biti delotvorno, prema njegovim rečima su 50:50. Takođe kritikuje što je kasno počela vakcinacija trećom dozom.

"Vakcina pomaže i deluje", objasnio je Novotni dodajući da pre svega štiti od teškog oblika oboljevanja.

Pooštravanje mera povećalo stopu vakcinacije

Novo pooštravanje epidemioloških mera, koje predviđa isključenje nevakcinisanih iz svih zabavnih sadržaja, to jest ugostiteljskih, hotelskih i zabavnih objekata, dovela je u Austriji do značajnog porasta broja vakcinacija.

Tako je samo u subotu širom Austrije sprovedneo oko 32.000 vakcinacija, od kojih je svaka treća bila prva doza. Zahvaljujući navali za vikend, prošle nedelje bilo je više od 213.000 vakcinacija, koliko je poslednji put bilo početkom avgusta.

Kada je reč o prvoj dozi od 10.488 koliko je primilo prvu vakcinu protiv koronavirusa, najviše ih je bilo u Beču sa 2.245, a zatim sledi pokrajina Koruška sa 2.105.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa