Društvo

Kako do kovid propusnice: Dva su načina, putem e-uprave ili odlazak u poštu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/10/2021

-

12:07

Kako do kovid propusnice: Dva su načina, putem e-uprave ili odlazak u poštu
Kovid propusnice - Copyright Tanjug/Tara Radovanović, Tanjug/AP/Adrienne Surprenant, Laurent Gillieron, Luca Bruno

veličina teksta

Aa Aa

Postoji nekoliko načina da izvadite kovid sertifikat ukoliko ste preležali koronavirus, imate potvrdu o vakcinaciji ili o negativnom testu.

Prvi način jeste vađenje kovid sertifikata u pošti. Kada odete u najbližu poštu, dovoljno je da ponesete identifikacioni dokument (lični kartu ili pasoš).

Potrebno je da identifikacioni dokument date na uvid službeniku u pošti, nakon čega će vam na mejl adresu poslati digitalni sertifikat.

E-uprava - registracija

Drugi način za dobijanje digitalnog sertifikata, jeste putem sajte e-uprave: euprava.gov.rs. Ukoliko nemate nalog na e-upravi, neophodno je prvo da se registrujete.

Za registraciju će biti neophodno da popunite polja koja podrazumevaju ime, prezime, JMBG, kao i da priložete skeniran lični dokument, odnosno ličnu kartu ili pasoš (sa obe strane).

Dobićete mejl kojim će biti neophodno da potvrdite registraciju, a nakon toga bi trebalo da sačekate još jedan mejl (najviše 48 sati), u kom će pisati da je vaš nalog aktivan.

Kako do kovid propusnica

Kada ste se registrovali na svoj nalog e-uprave, odaberite uslugu zelenog sertifikata.

Sa leve strane će pisati "Pokreni uslugu" - odaberite ovu opciju.

Na sledećoj stranici će vam JMBG automatski biti popunjen, a vi bi trebalo da odaberete kombinaciju jezika na dokumentu, kao i tip uređaja za koji vam je sertifikat neophodan.

Šifra potvrde vakcinacije vam se nalazi na potvrdi o vakcinaciji - međutim, ovu stavku, kao ni broj i zemlju izdavanja pasoša, nije neophodno popuniti.

U poslednjem delu ukucajte mejl adresu na koju želite da vam digitalni sertifikat bude poslat i odaberite "podnesi zahtev". 

Proverite mejl nakon nekoliko trenutaka, i to je to. Digitalni sertifikat koji vam stigne na mejl, trebalo bi da izgleda kao na slici ispod.

euprava.gov.rs/printskrin

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija