Društvo

Milić: Četvrta doza samo za pacijente sa oslabljenim imunitetom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/11/2021

-

21:05

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" dao je preporuku da četvrtu dozu vakcine protiv virusa korona prime pacijenti koji imaju oslabljen imunitet. Oni će 28 dana nakon druge doze primiti dodatnu dozu, a šest meseci kasnije i četvrtu, koja je za njih buster doza.

Inače u Srbiji se treća doza vakcina daje od avgusta. U Beogradu više od 25 odsto odraslog stanovništva vakcinisano buster dozom. Sve više zemalja u svetu uvode treću dozu kao dodatnu zaštitu.

Imunološkinja Jovana Milić iz Modene u Italiji kaže da se četvrta doza vakcine preporučuje imunokompromitovanim  osobama, ljudima sa oslabljenim imunitetom. U tu grupu spadaju  osobe sa transplantiranim organima, sa stečenim imonodeficijencijama kao što je HIV, koje imaju veliki teret hroničnih bolesti.

"Treba da prođe šest meseci od treće doze da bi ti pacijenti primili četvrtu, buster dozu. To se primenjuje od naredne godine", rekla je Milić za Euronews Srbija.

Napominje da se u Italiji koriste samo mRNK vakcine Fajzer i Moderna, da se nakon dve doze Fajzera kao treća takođe daje Fajzer i da nema mešanja vakcina.

"Mešanje vakcine bilo da je vektorska ili mRNK daje isti efekat i stvara zaštitni odgovor. To nije ništa novo, mešanje vakcina od više proizvođača se inače radi", pojasnila je ona.

Podseća da su Fajzer i Moderna slične vakcine i da su iskustva u Italiji pokazala da Moderna može da stvori superiorniji imuniski odgovor i da stvari veću količinu antitela.

 

Komentari (0)

Srbija