Društvo

Ministarka turizma objasnila šta u praksi znači priznavanje naših sertifikata u EU

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/11/2021

-

09:43

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Odluka o priznavanju digitalnih zelenih sertifikata Srbije u Evropskoj uniji stupa na snagu danas, a e-uprava ima rok od 48 sati da omogući preuzimanje sertifikata, navela je za Euronews Srbija ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Kako je navela, kancelarija za IT upravu je radila par meseci na integraciji sisema sa EU. Od petka će biti dostupna i mobilna aplikacija, a od sledeće nedelje će zeleni sertifikati kompatibilni sa EU, moći da se preuzmu i u pošti.

"Građani su i ranije mogli da pređu granicu, ali se problem javljao kada su ljudi hteli da idu u muzej, prodavnicu. Sada to više neće biti problem", navela je Matić.


Kada je reč o vakcinama, tu se ništa ne menja, jer EU nije donela jedinsvenu odluku o vakcinama, već od zemlje do zemlje zavisi koju vrstu vakcine prihvataju.

"Građani bi kao i do sada trebalo da se informišu dobro o tome koja zemlja prihvata koju vakcinu", kaže Matić.

Ona je govorila i o priznavanju testova na koronavirus, koji su validni samo ako su urađeni u državnim ustanovama. Matić je povodom toga navela da je Srbija morala da donese takvu odluku zbog pojave falsifikovanja testova, jer je bilo zahtevano da se garantuje koje su to laboratorije, državne pre svega, koje se prihvataju kao validne.

"To nije pitanje samo našeg odnosa ili odluke, to je pitanje i vlasti u drugim zemljama, da budu sigurne da potvrde izdaju akreditovane državne laboratorije", rekla je ministarka Matić.

Rekordi po broju noćenja u Srbiji

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija govorila je o uspešnoj letnjoj turističkoj sezoni.

"Ključna stvar za nas, kada je dolazak turista u pitanju, jeste pad broja zaraženih. Tokom leta je bilo mnogo poseta, posebno kada je Srbija stavljena na zelenu listu", rekla je Matić.

Ona je istakla i da je mogućnost vakcinacije građana drugih zemalja u Srbiji posebno doprineo dolasku stranaca u Srbiju, te je oboren rekord iz 2019. godine po broju noćenja.

U susret zimskoj sezoni odmora, navela je da se očekuje dolazak stranih turista i apelovala na one koji nisu vakcinisani da se vakcinišu, kako bi se Srbija ponovo našla na zelenoj listi.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija