Društvo

Šta je uzrok neprijatnih mirisa koji se šire Beogradom? Građani zabrinuti, oglasio se Gradski zavod za javno zdravlje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/11/2021

-

15:48

Šta je uzrok neprijatnih mirisa koji se šire Beogradom? Građani zabrinuti, oglasio se Gradski zavod za javno zdravlje
Šta je uzrok neprijatnih mirisa koji se šire Beogradom? Građani zabrinuti, oglasio se Gradski zavod za javno zdravlje - Copyright AP Photo/Darko Vojinovic

veličina teksta

Aa Aa

Neprijatan miris u vazduhu u poslednjih nekoliko dana oseća se u gotovo svim delovima Beograda. Građani sa brojnih opština sinoć su se žalili zbog tog problema, koji obično nije tipičan za ovaj period godine. Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje smatra da je uzrok neprijatnih mirisa kanalizacija.

Budući da su se neprijatni mirisi širili na većoj teritoriji Beograda, logično bi bilo da postoji više izvora i da je reč o kanalizacionim otvorima.

"Prema nekom našem iskustvu, budući da se smrad širio gotovo celim gradom, od Belih Voda, peko Sajma pa sve do Hale Pionir, očigledno je da postoji difuzni izvor, te pretpostavljamo da je u pitanju kanalizacija", isitče Šoštarić za Euronews Srbija.

On ističe da bi uzrok neprijatnih mirisa iz kanalizacije mogli da budu često variranje vazdušnog pritiska u prethodnom periodu, kada se temperatura češće menjala, kao i manjak padavina.

Danas, kako Šoštarić kaže, nije došlo do prekoračenja prihvatljivog nivoa štetnih materija u vazduhu.

"Mi nemamo konkretan način, niti merimo ili pratimo izvore neprijatnih mirisa u gradu. Sve što možemo da merimo jeste kvalitet vazduha i nivo zagađenosti. Ipak, prema nekom našem iskustvu kada se neprijatni mirisi šire po celom gradu, uzrok toga je obično kanalizacija", dodaje on.

Da li neprijatan miris narušava zdravlje građana?

Šoštarić dodaje da, ukoliko je pretpostavka o izvoru neprijatnih mirisa tačna, iako miris narušava komfor građana, ne bi trebalo da utiče na zdravstveno stanje.

"Mirisi jesu neprijatni, ali ne narušavaju zdravlje građana", podvlači se iz GZZJZ.

Pojava neprijatnih mirisa karatkeristična je tokom letnjih meseci u periodu od juna do avgusta, kada visoke temperature pospešuju raspad organskih materija.

Čest je slučaj da neprijatne mirise, tokom letnjih meseci, donose severni vetrovi sa poljoprivrednih zemljišta na jugu Vojvodine.

"Novi Beograd je urbana sredina koja se na severu 'graniči' sa velikim površinama njiva na kojima se vrši zemljoradnja. Zbog visokih temperatura pojačava se isparavanje, što verovatno 'izvlači' neprijatan miris iz zemljišta, a severni vetar ga nanosi ka gradu", objasnio je tada za Euronews Srbija meteorolog Đorđe Đurić.

Komentari (0)

Srbija