Društvo

Senat podržao inicijativu za povraćaj imovine Beogradskom Univerzitetu

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2021

-

15:57

Senat podržao inicijativu za povraćaj imovine Beogradskom Univerzitetu
Univerzitet u Beogradu - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Senat Univerziteta u Beogradu podržao je danas inicijativu za povraćaj ili obeštećenje imovine oduzete nakon Drugog svetskog rata Univerzitetu u Beogradu, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) i Matici srpskoj.

Predsednik Saveta Beogradskog univerziteta, na čiju je inicijativu u septembru pokrenuta peticija za podršku restituciji, Aleksandar Popović rekao je na sednici Senata da duže od tri godine traje razgovor o toj temi, ali da od državnih institucija nije stigao nikakav odgovor.

Podsetio je da su SANU, Univerzitet u Beogradu i Matica srpska u maju 2018. godine podneli predsedniku Republike, Vladi Srbije, Ministarstvu finansija i Ministarstvu pravde Inicijativu za rešavanje statusa imovine oduzete od nacionalnih ustanova i zadužbina koje su u njihovoj upravi, sa ciljem donošenja leks specijalisa.

U junu 2019. predat je Nacrt tog zakona kojim bi se, kako kaže, rešilo to pitanje, ali da se ništa nije desilo.

"Imam razumevanje što se tada nije našlo u skupštinskoj raspravi, korona je trajala, ali je 9. februara ove godine, na sastanku rukovodstava SANU, Univerziteta u Beogradu i Matice srpske sa predsednicom Vlade Srbije obećano da će odgovor stići u roku od mesec dana. Međutim, nikakav odgovor nije stigao'', rekao je Popović.

Dodao je da u septembru pokrenuta peticija kako bi se pokazalo da ta inicijativa nije ''puka volja'' Saveta ili Senata BU, već da je, kako kaže, podržavaju sadašnji i bivši zaposleni na tom univerzitetu, te ih pozvao da ''u skladu sa svojim uverenjima'' podrže tu inicijativu.

U obrazloženju odluke Senata navodi se da bi se novim zakonom, po ugledu na konfesionalnu restituciju, na poseban način uredio povraćaj imovine i obeštećenje zadužbinama kojima su upravljale te tri institucije od nacionalnog značaja.

Dodaje se da je Beogradski univerzitet između dva svetska rata bio jedan od tri najbogatija u Evropi, kada je prihodovao sredstva od više od 80 zadužbina i fondova koji su posle Drugog svetskog rata nacionalizovani, a Univerzitet decenijama nije imao pravo upravljanja tom imovinom.

Ističe se da su brojni znameniti i imućni Srbi zaveštali svoju imovinu Univerzitetu u Beogradu, sa ciljem da se iz tih sredstava nagrađuju studentski stručni i naučni radovi, pomažu siromašni studenti i studentske ustanove, dodeljuju studentske stipendije...

Krajem pedesetih godina prošlog veka, imovina zadužbina i fondova je nacionalizovana, a tokom 1995. i 1996. godine Ministarstvo kulture obnovilo je rad 13 zadužbina i fondacija donošenjem rešenja o obnovi rada i time ih predalo na upravljanje Univerzitetu.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Ona

22.11.2021 12:09

Kriminalno društvo UB namerava da istera stanare kojima je uskraceno pravo otkupa 90tih, iz stanova koji su, tvrde oni, zadužbine... iako nikad nisu obnivile materijalno ni te stanove, ni zgrade, ovi stanari čak sve ove decenije plaćaju porez! Bedni BU. Zao mi bude što su deca tih nesrećnih familija u njihovim "zadužbinama" studirali na BU, sada ni njih BU ne ostavlja na miru!

Srbija