Društvo

Nakon tmurnih dana - sunčani vikend, temperatura i do 15 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/11/2021

-

08:02

Nakon tmurnih dana - sunčani vikend, temperatura i do 15 stepeni
Nakon tmurnih dana - sunčani vikend, temperatura i do 15 stepeni - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Nakon nekoliko tmurnih i prohladnih dana, pred nama je vikend sa dosta sunčanih perioda i temperaturom u porastu. Vreme će biti vedro, sa slabim vetrom.

Severozapadni vetar duvaće još danas prepodne, a poslepodne dolazi do njegovog slabljenja i okretanja na južne pravce. Ovo južno strujanje doneće nešto topliji vazduh te će temperatura povremeno ići i do 15 stepeni Celzijusa. Ovako toplo vreme nije uobičajeno za ovo doba godine i spada u domen vrednosti "znatno iznad normale", kaže meteorolog Euronews Srbije Ljubica Gojković.

Nedeljno jutro biće nešto svežije, a prohladna jutra nastaviće se i u narednom periodu. Danas i sutra maksimalna temperatura kretaće se od 12 do 15 stepeni, a najtoplije će biti u zapadnim predelima i okolini Beograda.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Ovako prijatno jesenje vreme neće dugo potrajati, jer nam već u ponedeljak sa zapada pristiže promena vremena. Ciklon koji se formirao iznad Mediterana kreće se ka Balkanskom poluostrvu i početkom nedelje doneće nam naoblačenje i padavine.

U isto vreme, sa severozapada se približava hladan front koji će doneti i zahlađenje, ali zbog male razlike u temperaturi ove dve vazdušne mase neće doći do burnih atmosferskih procesa. Delimično razvedravanje prognozira se za sredu i četvrtak, kada se očekuje i blago otopljenje.

Stabilna atmosferska situacija i slab vetar uzrokuju da se zagađujuće materije zadržavaju u prizemnom sloju atmosfere, usled čega vazduh postaje zagađen i potencijalno opasan za ljude s respiratornim problemima.

Tanjug/Tanja Drobnjak

 

Vazduh je u zimskom periodu, tokom grejne sezone, često zagađen česticama PM 2.5 i PM 10. One su produkt sagorevanja uglja i sličnih derivata koji se koriste za grejanje, ali i sagorevanja fosilnih goriva koja koriste automobili i druga prevozna sredstva. Ove čestice čađi i sitne prašine veoma su opasne za respiratorni sistem jer oštećuju organe za disanje usled čega dolazi do razvoja oboljenja. 

U ovakvim uslovima savetuje se da odete u prirodu, dalje od gradskih gužvi ili da izbegavate fizičke aktivnosti u gradskim sredinama, jer tada dolazi do unosa mnogo veće koncentracije ovih čestica što ozbiiljno može narušiti zdravlje. 

Komentari (0)

Srbija