Društvo

Održana liturgija povodom godišnjice upokojenja patrijarha Irineja

Komentari

Autor: Tanjug

20/11/2021

-

08:22

Održana liturgija povodom godišnjice upokojenja patrijarha Irineja
Održana liturgija povodom godišnjice upokojenja patrijarha Irineja - Copyright Tanjug/Andrija Vukelić

veličina teksta

Aa Aa

U kripti Hrama Svetog Save na Vračaru jutros je služena arhijerejska liturgija i pomen povodom prve godišnjice upokojenja 45. poglavara SPC Irineja, a patrijarh Porfirije je objavio da SPC u spomen Irineja pokreće godišnju stipendiju za najbolje studente sa fakulteta osnivača Beogradskog univerziteta.


"U spomen patrijarha Irineja objavljujem godišnju stipendiju za najbolje studente sa fakulteta osnivača BU, a to su: Pravni fakultet, Filozofski, Tehnički, Medicinski i Bogoslovski", rekao je patrijarh Porfirije nakon liturgije. 

Poglavar SPC ostaće upamćen ne samo po blagoj naravi i "jakoj" reči, vernosti prema crkvi i državi, već i po uvođenju verske službe u Vojsku Srbije, po govoru u UN i ogromnim zaslugama da hram Svetog Save posle skoro devet decenija bude gotov.

Patrijarh Portfirije će povodom prve godišnjice smrti patrijarha Irineja (1930 - 2020) služiti liturgiju u Hramu Svetog Save na Vračaru, a završetak izgradnje i unutrašnjeg uređena tog velelepnog zdanja u kojem je sahranjen, ujedno je, kako su za Tanjug rekli najbliži saradnici patrijarha Irineja kruna njegove posvećenosti izgradnji crkvenih bogomolja.

Ustoličen je u januaru 2010. nakon smrti patrijarha Pavla, koji mu je bio blizak prijatelj.

"Njegov životni krst bio je da svojom usrdnom molitvom, skromnošću i smirenošću rešava najteže izazove sa kojima je Crkva bila suočena”, dodali su najbliži saradnici patrijarha Irineja.

Poštu upokojenom patrijarhu odao je i predsednik SRbije Aleksandar Vučić koji je zapalio sveću na njegovom grobu u kripti Hrama Svetog Save.

"Srbija je tada izgubila duhovnog oca blage naravi, tople reči i britkog uma, ali je u carstvu nebeskom stekla još jednog molitvenika za sve nas", napisao je Vučić na Instagram profilu "buducnostsrbijeav".

Prema rečima kulturologa Jovana Janjića, pokojni patrijarh Irinej “biće zapamćen kao patrijarh koji je premostio nimalo laku deonicu u našem turbulentnom vremenu kada se sa mnogih strana udara na crkvu i na duhovni život čoveka".

"Njegova najveća zasluga jeste u tome što je pokušao da održi kurs koji je uspostavio patrijarh Pavle, pre svega mislim na suprotstavljanje nekim pokušajima uvođenja pojedinih ''novotarija'' u crkveni poredak bogosluženja”, naveo je za Tanjug Janjić, koji bio biograf patrijarha Pavla.

Patrijarh Irinej primio je monaški zavet i posvetio se služenju SPC u veoma teškom razdoblju po završetku Drugog svetskog rata.

Kao profesor i rektor uložio je veliki napor da se obnovi Prizrenska bogoslovija. Kao episkop niški potpuno je bio posvećen duhovnom ukrepljenju vernika, a veliki uspeh ostvario je i povećanim brojem obrazovanih sveštenika.

Patrijarh Irinej posetio je sve eparhije u regionu i svetu, učinio je posetu autokefalnim pravoslavnim crkvama, učestvovao je u međuverskim i međunarodnim konferencijama i susretima.

U Patrijaršiji je ugostio poglavare i crkvene visokodostojnike kako pravoslavnih crkava, tako i verske predstavnike drugih crkava i verskih zajednica, zatim predsednike i ministre mnogih zemalja sveta i međunarodnih institucija.

Patrijarh Irinej je 2013. godine otvorio proslavu 1.700 godišnjice Milanskog edikta u Nišu, 2014. Međunarodni skup povodom stogodišnjice Velikog rata, 2016. se obratio u Sabranju poglavara pravoslavnih Crkava u Ženevi i u Katedrali Svetog Pavla u Londonu, 2019. je otvorio proslavu Osam vekova autokefalnosti SPC u manastiru Žiča, a 2020. služio moleban za spas srpskog naroda u Crnoj Gori, podsetili su najbliži patrijarhovi saradnici.

Komentari (0)

Srbija