Društvo

Sve više zemalja vakciniše decu, a Dizni im čak uvodi i ograničenja - Srbija i dalje "muku muči" sa tinejdžerima

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

21/11/2021

-

15:19

Sve više zemalja vakciniše decu, a Dizni im čak uvodi i ograničenja - Srbija i dalje "muku muči" sa tinejdžerima
Sve više zemalja vakciniše decu, a Dizni im čak uvodi i ograničenja - Srbija i dalje "muku muči" sa tinejdžerima - Copyright Tanjug AP/Maya Alleruzzo, Tanjug/Sava Radovanović, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Regulatorna tela u Srbiji u junu su odobrila vakcinaciju dece od 12 do 17 godina Fajzerovom vakcinom, ali se roditelji i dalje retko opredeljuju da ih na taj način zaštite od virusa korona. U toj starosnoj grupi do sada je samo 3,13 odsto vakcinisanih - u svim gradovima i opštinama je ispod 20 odsto. Najviše vakcinisane dece ima beogradska opština Stari grad - 16,9 odsto.

Dok je takva situacija u Srbiji sa tinejdžerima, SAD, Kanada i Izrael su već odobrile vakcinaciju dece od pet do 11 godina, a u nekim evropskim zemljama ograničenja važe što za tinejdžere, što za decu.

Lekari u Srbiji apeluju da je u četvrtom talase epidemije među obolelima najviše mladih i dece, zapravo onih koji nisu vakcinisani. Poslednjih nekoliko dana beleži se pad broja novozaraženih, ali epidemiolozi kažu da nema mesta za opuštanje. Blago smirivanje situacije, kako navode, treba iskoristiti da se pojača vakcinacija, posebno u onim starosnim uzrastima gde je broj vakcinisanih mali.

Kod najmlađih, kovid je do sada uglavnom prolazio sa blagom kliničkom slikom, ali sa dominacijom delta soja virusa korona u velikom broju inficiranih, uvek ima i onih kod kojih se bolest zakomplikuje. Zbog toga je mnoge zabrinulo što je u ovom talasu bilo dece koja nisu imala udružene bolesti, a zbog kovida završila na respiratoru u Institutu za majku i dete ili Tiršovoj.

U Institutu za majku i dete na respiratoru se duže od mesec dana nalazi tinejdžerka (15), koju je virus pokosio iz punog zdravlja. Ohrabruje što se probudila, komunicira sa lekarima, čak se i šali.

"Ona je stabilna, ali još je na respitratoru, pomažemo njeno disanje. Bila je velika borba, ali sada su joj stabilizovane životne funkcije, čak se i šali", rekao je za Euronews Srbija prof. Predrag Minić iz Instituta za majku i dete.

U svetu uveliko krenula vakcinacija dece

U SAD, Kanadi i Izraelu odobrena je imunizacija Fajzer/ Biontek vakcinom dece od pet do 12 godina. Regulatorna tela u SAD odobrila su vakcinu 2. novembra, a već u prvih nedelju dana svoju dozu cepiva primilo je 900.000 mališana, dok je još oko 700.000 imalo zakazan termin.

Kompanija Fajzer predala je Evropskoj agenciji za lekove (EMA) zahtev da se njihova vakcina odobri za decu od pet do 11 godina. Očekuje se da će u decembru EMA doneti odluku o tome. 

Prof. dr Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije rekao je da je u Americi preporučena vakcinacija sve dece uzrasta od pet do 11 godina, ne samo onih ugroženih sa udruženim bolestima.

"Mi smo isprva dali preporuku za vakcinaciju dece od 12 do 15 godina, ali samo za one sa hroničnim bolestima koja su u povećanom riziku od razvijanja teške kliničke slike ako obole od kovida. Mi smo jedna od poslednjih zemalja koja je dala preporuku za vakcinaciju sve dece od 12 do 15 godina", rekao je Konstantinidis.

On je dodao da je oprez na početku bio neophodan, ali da su sva istraživanja pokazala da je vakcina bezbedna i efikasna. 

"Kada u našoj zemlji bude registrovana vakcina za decu od pet do 12 godina, ja ću je preporučiti", istakao je on.

Tanjug/AP/Fernando Vergara

 

Podatak o velikom broju zaražene dece u ovom talasu nije iznenađenje za njega, a navodi da je ranije upozoravao na tu mogućnost.

"Upozoravali smo na situaciju sa većim brojem obolelih i to pre svega među mladima", rekao je ranije  Konstantinidis za Euronews Srbija.

On je naveo da poslednje studije pokazuju da je broj zaraženih među mladima 10 do 15 puta veći nego kod vuhanskog virusa korona, a da je je jedan i po do dva puta češća teža klinička slika.

"Sa tolikim brojem zaraženih očekivano je mnogo više težih kliničkih oblika. Na žalost, svuda u svetu je bilo i smrtnih ishoda među decom, pa i kod nas. Na to smo upozoravali i insistirali na vakcinaciji i ove populacije ", pojasnio je on.

Pedijatari kažu da se delta soj virusa korona mnogo lakše vezuje za receptore u dečjim disajnim putevima, te da se zbog toga javljaju i teže kliničke slike u ovom talasu i sve češće upale pluća.

Ograničenja i za nevakcinisanu decu

Zbog loše epidemijske situacije mnoge evropske zemlje uvele su kovid propusnice za građane, a neke su otišle i korak dalje pa je potvrda o obaveznoj vakcinaciji, preležanom kovidu ili negativnom testu obavezna za sve starije od 12 godina.

U Austriji nevakcinisani mogu da zaborave na druženje sa drugima u restoranima i kafićima ili u bilo kom zatvorenom objektu. Druženja su im dozvoljena isključivo na otvorenom. To pravilo obuhvata sve starije od 12 godina. Kod njih je na snazi "2G" pravilo, lokdaun za nevakcinisane koji mogu samo u prodavnice prehrambene robe, na posao, kod lekara.

Osim toga, pokrajna Beč je donela odluku da počne sa vakcinacijom dece od pet do 11 godina i pored toga što još uvek nema zvanične dozvole za Fajzer za tu starosnu grupu.

Još jedan primer ograničenja za decu jesu i Diznijevi brodovi za krstarenje, koji su postali prva flota na svetu koja je objavila da deca starija od pet godina moraju imati potvrdu o vakcinaciji da bi putovala sa njima. Za mlađe od tog uzrasta neophodan je negativan test na kovid.

Nova mera u toj kompaniji stupiće na snagu od 1. janura naredne godine. Međutim, nova politika može sprečiti decu u Evropi i Velikoj Britaniji da krstare Diznijevim brodovima pošto regulatorno telo EU za lekove još procenjuje upotrebu Fajzer/Bajontek vakcina kod dece uzrasta od pet do 11 godina. Diznijevi kruzeri prihvataju vakcine Džonson & Džonson, Moderna, Fajzer, AstraZeneca, Covishield, Novavak, Sinofarm i Sinovak.

 

Komentari (0)

Srbija