Društvo

"Teško je kad živite kao da ste otuđeni sami od sebe": Matija priča kako izgleda promena pola u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/11/2021

-

17:13

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Matija Stefanović je trans momak. Rođen je kao devojčica, ali se oduvek osećao kao dečak. Još kao mali shvatio je da pol koji mu je pripisan na rođenju ne odgovara njegovom rodnom identitetu.

"Kad sam došao u prvi razred rekao sam da je moja najveća želja da postanem dečak, molio sam se Bogu da me pretvori u dečaka, ali tako da niko ne zna da sam ranije bio devojčica. Tužno u svemu tome je to što sam već tada bio svestan da će najveći problem u svemu tome biti da se izborim sa svojom okolinom", rekao je Matija Stefanović, aktivista organizacije "Da se zna" i "Talas-TIRV".

Upravo je okolina uticala na to da u osnovnoj školi počne sa potiskivanjem svojih osećanja. Trudio da se ponaša kao devojčica, ali mu je bilo teško zbog čega se na kraju povukao u sebe.

"Dok nisam u trećem srednje počeo da shvatam da nešto ozbiljno nije okej. Vrlo je teško kad tako živite kao da ste otuđeni sami od sebe. Kao da su se stvari koje su se dešavale meni, dešavale nekom drugom. Ono što mi se dešavalo nisam doživljavao kao da se stvarno događa jer sam do te mere bio otuđen od samog sebe i nisam svoja iskustva doživljavao kao svoja", rekao je.

Kako kaže, autovao se tokom studiranja i dodaje da je retko nailazio na negativne reakcije, ali najteže mu je palo da svoja osećanja podeli sa porodicom. Plašio se kako će reagovati njegovi roditelji, čak je i strahovao da će biti izbačen iz kuće. Kada je bio spreman i na najgore, poslao im je pismo.

Kako je priznao roditeljima kako se oseća

"Teško su to podneli zbog onoga zbog čega sam i znao da hoće. Osećali su se krivima zbog toga što sam to dugo krio, patio sam, što se nisam osećao slobodno da to podelim sa njima. Sad nam je odnos mnogo bolji nego što je bio", naveo je.

Ove godine, Matija je započeo tranziciju hormonskom terapijom. O čitavom procesu, ali i o tome kako se oseća - redovno izveštava pratioce na Jutjubu.

"Nema toliko trans muškaraca na našim prostorima koji govore o svojoj tranziciji i koliko znam niko nije ispratio celu tranziciju. Pomislio sam da ne bi bilo loše da ljudi to vide, da možda nešto i nauče. Ja sam na Jutjubu, gledajući druge trans muškarce, shvatio ko sam i šta sam. Lep je osećaj kad vam neko napiše: "Ti si meni to što je tebi taj lik bio'", rekao je.

To što Matija ima slobodu da svoje iskustvo deli sa drugima, ne znači da je život trans osoba tako jednostavan. Oni su često stigmatizovani i sve oko njih je praktično tabu. Širom sveta ove godine je ubijeno najviše trans osoba, a u poslednjih desetak godina ubijeno ih je više od četiri hiljade. Matija kaže da se ti brojevi odnose samo na dokumentovana ubistva i da su stvarne brojke mnogo veće.

(VIDEO) Antropolog Šarčević govori odakle najviše dolazi stigma transrodnih osoba:

(VIDEO) Psihoterapeut Iva Branković govori za Euronews Srbija o transrodnim osobama:

Euronews TV

Komentari (0)

Srbija