Društvo

Oblačno i sa kišom do kraja dana, sutra najhladniji dan u ovoj sedmici

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/11/2021

-

07:39

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Iznad naše zemlje postepeno se uspostavlja polje visokog vazdušnog pritiska koje će već sredinom dana dovesti do razvedravanja u Vojvodini i Beogradu. U drugoj polovini dana razvedravanje će stići do Kragujevca, ali će u južnim predelima oblačno sa slabom kišom biti do kraja dana, rekla je meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Kako je dodala, u višim planinskim predelima moguća je susnežica i slab sneg, ali neće doći do formiranja snežnog pokrivača.

"Prolazak hladnog fronta i severni vetar doneli su nam zahlađenje koje će danas zahvatiti celu zemlju. Maksimalna temperatura neće prelaziti 10 stepeni, dok će na jugozapadu mestimično biti ispod petog podeljka", navela je Gojković.

Severni i severozapadni vetar, ističe, duvaće nešto jačim intenzitetom, a efekat hlađenja koji ovaj vetar ima činiće da subjektivni osećaj bude da je hladnije nego što jeste.

"Polje visokog vazdušnog pritiska donosi nam delimično razvedravanje, dok će se oblaci i narednih dana zadržati na istoku i jugoistoku. Sutra nas očekuje najhladniji dan ove nedelje. Jutarnja temperatura će u većini mesta biti oko i malo ispod nule te je moguća pojava mraza. Košava koja će početi da duva u četvrtak doneće nam blago otopljenje, pa će dnevna temperatura ponovo prelaziti 10 stepeni", rekla je Gojković.

Kako dodaje, česte smene sunčanih i oblačnih dana posledica su dinamičnih uslova u višim slojevima atmosfere, koji uzrokuju da se u prizemlju sistemi niskog i visokog pritiska često smenjuju iznad jednog mesta.

"Kao posledica ovakve dinamike atmosfere u petak nam već stiže novo naoblačenje sa Mediterana. Polje niskog vazdušnog pritiska doneće nam kišu, ali ne i zahlađenje, jer nam ovaj sistem donosi relativno topao i vlažan Mediteranski vazduh", dodala je Gojković.
 

Komentari (0)

Srbija