Društvo

Prevremeno rođena deca u birokratskom vrtlogu: Milenin slučaj pokazuje - problemi su veći što se beba ranije rodi

Komentari

Autor: Euronews srbija

23/11/2021

-

23:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Pre vremena u Srbiji se godišnje rodi oko 4.000 beba, a njihovi roditelji se često suočavaju sa administrativnim poteškoćama. Problemi su veći što se dete ranije rodi, u 23 ili 24 nedelji trudnoće.

Milena Berić rodila je devojčicu u 23 nedelji trudnoće i suočila se sa brojnim teškoćama.

"Svaka žena koja se porodi posle 22 nedelje se smatra porođajem, a sve što kasnije sledi nije usklađeno sa ovom činjenicom", kaže Berić za Euronews Srbija.

Pojašnjava da bila zatečena kada joj je doktorka rekla da može da dobije tri meseca bolovanja i tek je kasnije shvatila da zakonski nije predviđeno da dete rođeno pre 28 nedelje ne može da preživi i da se smatra pobačajem.

Poteškoće su i za dobijanje roditeljskog dodatka jer je pre nekoliko godina dodato da dete mora da dobije BCG vakcinu da bi mogao da se dobije roditeljski dodatak.

"Majke imaju rok od šest meseci da prilože svu dokumentaciju - izvod iz matične knjige rođenih, prijavu na adresu, dokaz da je dete dobilo BCG vakcinu za roditeljski dodatak. Međutim, deca koja se ovako rano rađaju dugo su na terapiji i dok traje terapija ne primaju BCG vakcinu. Moja ćerka je posle osam meseci dobila BCG vakcinu i mi smo ispali iz zakonskog okvira od šest meseci za dobijanje roditeljskog dodatak", zaključila je ona.

Detaljnije o temi pogledate u video prilogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija