Društvo

Srbija donirala Češkoj 100.620 "Fajzer" vakcina

Komentari

Autor: Tanjug

31/05/2021

-

13:50

Srbija donirala Češkoj 100.620 "Fajzer" vakcina
Srbija donirala Češkoj 100.620 "Fajzer" vakcina - Copyright TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

veličina teksta

Aa Aa

Avion sa 100.620 vakcina protiv virusa korona američko-nemačkog proizvođača "Fajzer-Biontek", koje Srbija poklanja Češkoj kao pomoć u borbi protiv epidemije kovid 19, krenuo je danas sa beogradskog aerodroma.

Avion "Czech Air Force" su na aerodromu "Nikola Tesla" ispratili premijerka Ana Brnabić i ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kuhta.

TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Vlada Srbije je na sednici 20. maja odlučila da Srbija pokloni Češkoj 100.000 vakcina

Vlada Srbije je na sednici 20. maja odlučila da Srbija pokloni Češkoj 100.000 vakcina "Fajzer/Biontek" kao znak solidarnosti s građanima te zemlje u borbi protiv epidemije kovid 19.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio je tokom zvanične posete Češkoj 19. maja donaciju premijeru te zemlje Andreju Babišu.

Babiš je tada na Tviteru napisao da mu je predsednik Vučić ponudio "neverovatan poklon" koji će, kako je istakao, omogućiti da se ubrza vakcinacija u toj zemlji.

Tanjug

"Zaista cenim ponudu. Dirnut sam. Mnogo vam hvala", napisao je češki premijer.

Vučić je tim povodom, takođe na Tviteru, napisao:"Srećni smo što možemo da pomognemo bratskom čceškom narodu. Živelo prijateljstvo Srbije i Češke!".

Po 10.000 vakcina Astra Zeneka Crnoj Gori, Kantonu Sarajevo i Republici Srpskoj

Premijerka je izjavila i da će Srbija donirati po 10.000 vakcina Astra Zeneka Crnoj Gori, Kantonu Sarajevo i Republici Srpskoj.

Brnabić je kazala da je Srbija do sada regionu donirala ukupno 102.190 doza vakcina Fajzer, Sputnjik V i AstraZeneka. Dodala je i da je slanjem današnje donacije Vlada Srbije ispunila obećanje koje je predsednik Aleksandar Vučić dao češkom premijeru Andreju Babišu tokom nedavne zvanične posete Češkoj.

"Veliko nam je zadovoljstvo što možemo da pomognemo Češkoj. Ovo je samo još jedan gest solidarnosti i posvećenosti našem prijateljstvu i partnerstvu", rekla je Brnabić.

Poželela je predsedniku Češke Milošu Zemanu, češkoj vladi i građanima da što pre pobede koronavirus i da svi zajedno, kako i u Evropi, "nastavimo normalan život i da se ekonomski razvijamo".

Brnabić je kazala da je u Srbiji je prvom dozom vakcinisano 2.533.844 punoletnih građana, što je oko 47 odsto punoletne populacije, a revakcinisano je 2.055.471 osoba, što je 38 odsto ukupne populacije.

Dodala da je u Srbiju danas stiglo 81.900 doza Fajzer vakcina.

Kuhta: Donacija vakcina dokaz bratskih odnosa Srbije i Češke

Kuhta je poručio da je donacija vakcina protiv virusa korona koje je Srbija uputila Češkoj, "veliki poklon" za tu zemlji i još jedan dokaz da su srpski i češki narod bratski.

''To osećaju državljani Češke, a nadam se da osećaju i državljani Srbije. Danas je veliki trenutak za odnose Srbije i Češke", rekao je Kuhta koji se na srpskom jeziku obratio novinarima na aerodromu "Nikola Tesla".

Kuhta je zahvalio Srbiji na donaciji navodeći da Češka nema dovoljno vakcina protiv virusa korona i da pomoć iz Srbije dolazi u pravom trenutku jer veliki broj čeških građana želi da se vakciniše pred godišnje odmore i da se što pre vrati normalnom životu.

Izrazio je nadu da će dve zemlje nastaviti saradnju i u budućnosti i dodao Srbija i Češka imaju najintenzivnije kontakte poslednjih godina.

"Mislim da nema zemlje sa kojom češki predsednik, premijer i ministar spoljnih poslova ima tako dobre, lične kontakte i to moramo zadržati i poboljšati našu ekonomsku saradnju", rekao je ambasador.

Komentari (0)

Srbija