Društvo

Gojković odgovorila patrijarhu: Prihvaćene sugestije Srpske pravoslavne crkve

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/05/2021

-

15:41

Gojković odgovorila patrijarhu: Prihvaćene sugestije Srpske pravoslavne crkve
Gojković odgovorila patrijarhu: Prihvaćene sugestije Srpske pravoslavne crkve - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković obavestila je patrijarha Porfirija da su na radnom sastanku prihvaćene sugestije i predlozi koje je Srpska pravoslavna crkva uputila na Nacrt zakona o kulturnom nasleđu, a u cilju poboljšanja i unapređenja teksta Nacrta zakona.

Gojković je u pismu patrijarhu naglasila da se tekst na koji su dostavljene primedbe i sugestije ne nalazi u fazi predloga zakona, te time ni u postupku usvajanja pred Vladom Republike Srbije, niti pred Narodnom skupštinom.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture je ukazala da je Radna grupa u okviru Ministarstva kulture i informisanja tek sada, nakon održane četiri panel diskusije u okviru javne rasprave, koja je trajala od 6. do 28. maja, u fazi razmatranja brojnih predloga šire javnosti, a u cilju poboljšanja teksta budućeg predloga zakona.

"Očuvanje kulturnog nasleđa je zajednički cilj"

"Gojković je navela da je zajednički cilj očuvanje kulturnog nasleđa, a posebna pažnja i zajednički trud i zalaganje usmereni su na zaštitu kulturnog nasleđa koje se nalazi na teritoriji naše Autonomne pokrajine Kosova i Metohije, koje je svakodnevno izloženo napadima i uništavanju", navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Gojković je "izrazila uverenje da ćemo i u budućnosti, kao i sada, putem čvrste saradnje doći do najboljih rešenja za budući Predlog zakona o kulturnom nasleđu, koji će nakon usvajanja predloga i sugestija doprineti sveukupnoj zaštiti kulturnog nasleđa Republike Srbije i biti još jedan korak u zajedničkim zalaganjima države i Srpske pravoslavne crkve da sačuvamo kulturno nasleđe naše države i naroda za buduće generacije".

Da podsetimo, patrijarh Porfirije, koji je predsednik Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, uputio je ministarki kulture Maji Gojković dopis u kojem ukazuje da je Srpska pravoslavna crkva najveći pojedinačni vlasnik duhovnog, pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa u Srbiji, ali da "nažalost nije bila uključena u proces izrade veoma važnog zakona o kulturnom nasleđu, koji zadire i u njeno unutrašnje funkcionisanje".   

On je ministarki predložio da se usvajanje zakona odloži do daljeg.

Između ostalog, poglavar SPC je ukazao nna to da se u šest članova Nacrta ovog zakona pominje Autonomna pokrajina Vojvodina, a ni u jednom članu Autonomna pokrajina Кosovo i Metohija, gde je kulturno nasleđe najugroženije i, gotovo svakodnevno, izloženo napadima i devastiranju", navedeno je u saopštenju SPC.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija