Društvo

Izabran Sinod SPC, u njemu su dvojica novih episkopa

Komentari

Autor: Blic

29/05/2021

-

16:05

Izabran Sinod SPC, u njemu su dvojica novih episkopa
Izabran Sinod SPC, u njemu su dvojica novih episkopa - Copyright E-Stock

veličina teksta

Aa Aa

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) danas je na zasedanju izabrao Sinod. Njega će činiti patrijarh Porfirije, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop sremski Vasilije, kruševački David i episkop zvorničko-tuzlanski Fotijem javlja Blic.

Do sada su Sinod, osim patrijarha, činili episkop bački Irinej, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop šumadijski Jovan i episkop kruševački David. 

Prema nezvaničnim inforamcijama, tokom današnjeg dana trebalo bi da budu imenovana još dva episkopa koji će voditi eparhiju valjevsku i zagrebačko-ljubljansku, a trebalo bi da bude imenovan i mitropolit crnogorsko-primorski.

prethodno je Sabor SPC profesorki dr Nadeždi Basari uručeno visoko crkveno odlikovanje - Orden Svetoga Save drugog stepena. Profesorka Basara je odlikovana na predlog trojice paroha iz Hamburga, koji je Sinodu dostavio vladika Grigorije.

Profesroka Basara je je poznati svetski stručnjak u oblasti hematologije, onkologije i transplantacije matičnim ćelijama, a odikovanje joj je dodeljeno za uspeh u lečenju ljudi od najtežih bolesti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija