Aktuelno

Krivokapićev iznenadni dolazak i izostanak potpisa na ugovor sa SPC srušili dileme - izbor Joanikija je ključno pitanje

Komentari

Autor: Branislava Gigović Grubić

28/05/2021

-

12:52

Krivokapićev iznenadni dolazak i izostanak potpisa na ugovor sa SPC srušili dileme - izbor Joanikija je ključno pitanje
Krivokapićev iznenadni dolazak i izostanak potpisa na ugovor sa SPC srušili dileme - izbor Joanikija je ključno pitanje - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović, E-Stock/Petar Jovanović, E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

U nedelji kada se održava Sabor SPC i biraju novi episkopi u tri mitropolije odigrala se prava ujdurma sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem u centru. Njegov iznenadan dolazak sinoć u Patrijaršiju SPC i odlazak praktično bez ikakvog jasnog dogovora, ali zato sa puno disonantnih tonova otvorili su pitanje šta dalje i da li će i kada biti potpisan Temeljni ugovor između SPC i Crne Gore, koji je trenutno fokus odnosa dve strane. 

Šta se zapravo desilo, zavisi koju stranu pitate. Ako je do stava SPC, jučerašnji dan bio je ključan da se potpiše Temeljni ugovor i to je bilo ne samo dogovoreno, već i jedini razlog Krivokapićevog dolaska u Beograd "na prepad".

E-Stock/Dušan Milenković

 

Ako je do izjava Krivokapića, priča je nešto drugačija. On je, naime, na samom dolasku u Beograd na Tviteru objavio da će preneti volju naroda da vladika Joanikije bude novi mitropolit crnogorsko-primorski, ali i tražiti da sporazum bude potpisan 30. oktobra, na dan upokojenja prethodnog mitropolita Amfilohija. Posle cele ujdurme, ne osvrćući se na saopštenje SPC, Krivokapić je poručio da je na sastanku, koji je iza zatvorenih vrata trajao dva sata, samo "potvrđeno opredeljenje da se Temeljni ugovor potpiše".

Ugovor nije potpisan, a da li će i kada biti ostalo je nedorečeno.  

Kako je sve počelo

Opšta zbrka nastala je kasno sinoć kada je iznenada objavljeno da Krivokapić stiže u Patrijaršiju sa dve poruke.

Sam Krivokapić na Tviteru je ubrzo nakon sletanja napisao da je u Beograd došao da prenese volju naroda Crne Gore da episkop budimljansko-nikšićki Joanikije bude izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog i da se Temeljni ugovora između SPC i države Crne Gore potpiše 30. oktobra, na dan upokojena mitropolita Amfilohija.

 

 

Krivokapić i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije razgovarali su sinoć iza zatvorenih vrata oko dva sata. Nakon sastanka nije bilo izjava za medije. Negde oko ponoći oglasila se i SPC saopštenjem u kojem su poručili da Temelji ugovor između SPC i države Crne Gore nije potpisan. Praktično, patrtijarh u saopštenju iznosi sumnje u Krivokapićeve namere.

Šta kaže SPC

Kako se navodi, premijer crnogorske vlade sinoć je izneo "nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti".

Patrijarh Porfirije je sve razloge saslušao sa pažnjom, ali ni najmanje neuviđajući osnovanost i opravdanost namere premijera Кrivokapića da ne potpiše Ugovor, što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Takođe, SPC je u saopštenju izrazila veliko žaljenje i zabrinost za dalji položaj SPC i njenog vernog naroda u Crnoj Gori s "obzirom na to da jedino sa njom, iako joj pripada apsolutna većina naroda u Crnoj Gori, nije potpisan ugovor koji joj garantuje pravni položaj, a samim tim verska i građanska prava naroda.

"To predstavlja čin otvorene diskriminacije", naglašava se u saopštenju.

Saopštenje crkve obelodanilo je i da su juče predstavnici Svetog arhijerejskog sinoda i Vlade Crne Gore u potpunosti usaglasili tekst Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore, kao i da su iz Vlade Crne Gore potom usmeno potvrdili da će Krivokapić doputovati u Beograd u popodnevnim satima da bi sa patrijarhom Porfirijem svečano potpisao Temeljni ugovor.

Ista namera, dodaje se, Krivokapića usmeno je potvrđena patrijarhu iz Kabineta crnogorskog premijera.

Šta kaže Krivokapić

Nasuprot tome, Krivokapić je, samo nekoliko sati pre sletanja u Beograd, u obraćanju novinarima u crnogorskom parlamentu rekao je da ne zna kada će Temelji uogovo biti potpisan, ali da se nada da će uskoro.

Nakon sastanka, ali i nakon saopštenja SPC, oglasio se i njegov kabinet saopštenjem u kojem se praktično tvrdi da je sve i dalje samo pitanje termina i navodi da je na sastanku Krivokapića i patrijarha Porfirija u Beogradu potvrđeno opredeljenje da se potpiše temelji ugovor o odnosima dve strane.

E-Stock/Petar Jovanović

Zdravko Krivokapić

"Sa Njegovom Svetošću smo ostali u dogovoru da se usaglasimo oko termina potpisivanja Temeljnog ugovora", navedeno je u saopštenju u kojem se dodaje i da se Krivokapić raduje izboru novog mitropolita crnogorsko-primorskog, uz veliku veru da će voditi narod poput svog prethodnika Amfilohija.

"Želimo da na najdostojanstveniji način što pre ugostimo Patrijarha srpskog Porfirija u Crnoj Gori, kako dolikuje patrijarhu ali i gostoljubivom i vernom crnogorskom narodu", navedeno je u saopštenju.

Faktor Joanikije

Cela priča o Temeljnom ugovoru usko je vezana i za izbor nogov mitropolita crnogorsko-primorskog. To pitanje sve vreme je zapravo u fokusu Sabora, a neki mediji već sugerišu da je ta pozicija zagarntovana vladiki Joanikuju, iako zvanične potvrde o tome nema. 

Izbor Joanikija za novog mitropolita kao deo volje naroda Crne Gore bio je i deo jučerašnje tviter izjave Krivokapića, ali se sam Joanikije danas, nakon celog slučaja oko Temeljnog ugovora, na izvestan način ogradio od crnogorskog premijera. 

Nakon oglašavanja SPC i Krivokapića, stiglo je reagovanje i vladike Joanikija koji je za portal IN4S poručio da je od premijera Crne Gore, zahtevao da realizuje svoje obećanje i potpiše Temeljni ugovor sa SPC, "a ne da se meša u izbor mitropolita Crnogorsko-primorskog, što je u isključivoj nadležnosti Svetog Arhijerejskog Sabora SPC".

On je dodao i da je takođe "apsurdan predlog gospodina Кrivokapića da se Temeljni ugovor potpiše 30. oktobra".

E-Stock/Časlav Vukojčić

Vladika Joanikije

"To ja svojevrstan politički manevar i ne može se podvesti pod dobronamjeran gest koji bi vodio smirivanju dugotrajnih tenzija, čije je rešavanje bilo ključni prioritet Кrivokapićeve vlade", podvukao je vladika Joanikije.

Joanikije je, praktično od upokojenja mitropolita Amfilohija slovio za njegovog naslednika na Cetinju. Osim toga što je bio blizak sa mitropolitom Amfilohijem, najvažniji deo života, vladika Joanikije, proveo je u Crnoj Gori i uživa ugled među velikim brojem vernika.

Mitropolija crnogorsko-primorska nema episkopa od oktobra prošle godine, kada je preminuo mitropolit Amfilohije. Njegov ugled i značaj u javnom životu Crne Gore je bio veliki, pa se zato očekuje i da naslednik bude neko ko mu je bio blizak.   

Sve što se dogodilo moglo bi da bude dodatna komplikacija na političkoj sceni Crne Gore koja je i dalje krhka nakon što je na parlamentarnim izborima posle 30 godina svgnut režim i dalje aktulenog predsednika Mila Đukanovića. Krivokapiću je potrebna pobeda, a ta pobeda bi u očima birača mogla biti upravo Joanikije. Zato se i tumači da su sinoćna dešavanja upravo deo manevra koji sa ciljem kapitalizacije političke pozicije. 

Šta je Temelji ugovor SPC i Crne Gore?

Temeljni ugovor SPC i Crne Gore predviđa isti obim prava i obaveza koje su sadržane u već zaključenim temeljnim ugovorima sa drugim crkvama. 

Osnova Temeljnog ugovora je da se SPC u Crnoj Gori prizna istorijski kontinuitet u trajanju od 800 godina i pravni subjektivitet. U njegovom pisanju učestvovali su pravni eksperti SPC i crnogorskih vlasti.

Crnogorski ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić poručio je nedavno da je Temelji ugovor usaglašen sa SPC u skladu sa Ustavom Crne Gore. On je dodao da samo ostaje sporno "neshvatanje pojedinaca i grupa da je sa diskriminacijom bilo koga u Crnoj Gori, uključujući naravno i SPC".

Ranije je vladika Joanikije, koji je i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, saopštio da sadržaj Temeljnog ugovora države Crne Gore i SPC-a u Crnoj Gori, neće biti poznat javnosti sve dok ne bude potpisan. Joanikije je tada objasnio da se na istovetan način postupalo i prilikom sklapanja ugovora sa drugim crkvama i verskim zajednicama.

Ugovor je predat Krivokapiću početkom aprila, nakon što je Sinod Srpske pravoslavne crkve izmenio prvobitnu verziju teksta koju je uradila Vlada Crne Gore. Temelji ugovor trebalo bi da stupi na snagu kada ga usvoji Vlada Crne Gore, a onda treba da bude objavljen u Službenom listu Crne Gore i Glasniku SPC.

Preporuka za vas

Komentari (1)

komsija

28.05.2021 15:34

Naravno da je kljucno pitanje izbor Joanikija jer druga resenja narusavaju mir i komlikuju situaciju u Crnoj Gori a gospodin Krivokapic je odgovoran i castan covek.

Srbija