Politika

SPC: Nije potpisan Temeljni ugovor sa Crnom Gorom, ne uviđamo opravdanost Krivokapićevih namera

Komentari

Autor: Euronews

28/05/2021

-

07:29

SPC: Nije potpisan Temeljni ugovor sa Crnom Gorom, ne uviđamo opravdanost Krivokapićevih namera
SPC: Nije potpisan Temeljni ugovor sa Crnom Gorom, ne uviđamo opravdanost Krivokapićevih namera - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Srpska pravoslavna crkva saopštila je kasno sinoć da nije došlo do potpisivanja Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore. 

"Premijer Vlade u Podgorici je izneo nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti", navodi se u saopštenju SPC.

E-Stock/Dušan Milenković

Patrijarh Porfirije

Kako se dodaje, patrijarh SPC Porfirije je te razloge saslušao sa pažnjom, ali i "još većim iznenađenjem, ni najmanje neuviđajući osnovanost i opravdanost namere premijera Кrivokapića da ne potpiše Ugovor što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu".

SPC u saopštenju izražava veliko žaljenje i zabrinost za dalji položaj Srpske Pravoslavne Crkve i njenog vernog naroda u Crnoj Gori s "obzirom na to da jedino sa njom, iako joj pripada apsolutna većina naroda u Crnoj Gori, nije potpisan Ugovor koji joj garantuje pravni položaj, a samim tim verska i građanska prava naroda, što predstavlja čin otvorene diskriminacije".

Kako se navodi, tokom jučerašnjeg prepodneva predstavnici Svetog arhijerejskog sinoda i Vlade Crne Gore u potpunosti usaglasili tekst Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore.

Navodi se da su iz Vlade Crne Gore potom usmeno potvrdili da će Krivokapić doputovati u Beograd u popodnevnim satima da bi sa patrijarhom Porfirijem svečano potpisao Temeljni ugovor.

Ista namera, dodaje se, Krivokapića usmeno je potvrđena patrijarhu iz Kabineta crnogorskog premijera.

Tanjug/Marina Maksimović

Zdravko Krivokapić

"Posle višečasnovnog odlaganja i obaveštavanja predstojatelja Srpske Crkve o nizu potpuno različitih razloga za kašnjenje polaska iz Podgorice, oko 21 čas Krivokapić je stigao na dogovoreni sastanak - stoji u saopštenju i ističe da je Krivokapić pritom "izneo nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti", navodi se.

"SPC neće odustati"

Poručeno je da SPC i njen verni narod i u ovim okolnostima neće odustati od odbrane svojih prava i svojih svetinja.

Inače, samo nekoliko sati uoči dolaska u Beograd na već dogovoreno potpisivanje Temeljnog ugovora, Krivokapić je novinarima u crnogorskom parlamentu rekao da ne zna kada će taj dokument biti potpisan, ali da se nada da će to biti uskoro, posle zasedanja Sabora SPC.

Iz Vlade Crne Gore kasnije je Tanjugu potvrđeno da je premijer Krivokapić pošao za Beograd da prenese volju naroda Crne Gore da episkop budimljansko-nikšićki Joanikije bude izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog i da se Temeljni ugovora između SPC i države Crne Gore potpiše 30. oktobra, na dan upokojena mitropolita Amfilohija.

Sastanak patrijarha s Krivokapićem u Patrijaršiji je održan iza zatvorenih vrata, trajao je duže od dva sata i okončan je bez izjava za medije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija