Društvo

SPC bira tri vladike, Sabor u kripti Hrama 23. i 24 maja

Komentari

Autor: Tanjug

13/05/2021

-

14:57

SPC bira tri vladike, Sabor u kripti Hrama 23. i 24 maja
SPC bira tri vladike, Sabor u kripti Hrama 23. i 24 maja - Copyright TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Sabor Srpske pravoslavne crkve na kome će biti birana tri nova episkopa održaće se 23. ili 24. maja, u kripti Hrama svetog Save zbog epidemioloških mera, potvrđeno je Tanjug u Patrijaršiji.

Na Saboru će se birati episkopi za upražnjena mesta u eparhiji valjevskoj, mitropoliji crnogorsko-primorskoj i zagrebačko ljubljanskoj.

Tema sabora biće i Temeljni ugovor o međusobnim odnosima SPC i države Crne Gore, koji bi trebalo da bude potpisan sa vladom Crne Gore, najverovatnije posle izbora mitropolita crnogorsko-primorskog.

Taj sporazum bi, kako je ranije najavljeno, sa crnogorskim premijer da potpiše patrijarh Porfirije. Patrijarh je u ranijoj izjavi za Tanjug kazao da je uveren da će potpisivanje Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore, na osnovu koga će se regulisati odnos države prema SPC, u toj zemlji staviti tačka na nesporazume po tom pitanju.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić je ranije za medije izjavio da bi najbolje bilo da ugovor bude potpisan posle izbora mitropolita crnogorsko-primorskog.

On smatra da se potpisivanje Temeljnog ugovora nekako prirodno poklapa s onim trenutkom kada novoiizabrani mitropolit bude ustustoličen i da bi to mogla biti zajednička svečanost.

TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

 

 

Mitropolija crnogorsko-primorska nema episkopa od oktobra prošle godine, kada je preminuo mitropolit Amfilohije, a za administratora mitropolije je postavljen vladika Joanikije, koji važi i za najozbiljnijeg kandidata za mesto novog mitropolita.

Eparhija valjevska je bez episkopa od marta meseca 2020. godine kada je preminuo episkop Milutin, a mesto mitropolita zagrebačko-ljubljanskog upražnjeno je od kada je Porfirije izabran za patrijarha.

Episkope Sabor bira iz monaškog ili mirskog sveštenstva, jednoglasno ili većinom glasova, a potrebno je da Saboru prisustvuje najmanje dve trećine vladika.

Komentari (0)

Srbija