Društvo

Izbor mitropolita crnogorsko-primorskog u fokusu Sabora SPC, Joanikije glavni kandidat

Komentari

Autor: Aleksa Boljanović

25/05/2021

-

09:41

Izbor mitropolita crnogorsko-primorskog u fokusu Sabora SPC, Joanikije glavni kandidat
Izbor mitropolita crnogorsko-primorskog u fokusu Sabora SPC, Joanikije glavni kandidat - Copyright E-Stock/Petar Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Najzanimljivije pitanje na Saboru SPC koji je počeo juče u Hramu Svetog Save je ko će biti novi mitropolit crnogorsko-primorski? Kao glavni kandidat pominje se episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. Osim što je bio blizak sa mitropolitom Amfilohijem, najvažniji deo života proveo je u Crnoj Gori i uživa ugled među velikim brojem vernika. Crkvi je potrebna i snažna figura zbog predstojećeg potpisivanja ugovora između SPC i Crne Gore.  

Mitropolija crnogorsko-primorska nema episkopa od oktobra prošle godine, kada je preminuo mitropolit Amfilohije. Njegov ugled i značaj u javnom životu Crne Gore je bio veliki,pa se zato očekuje i da naslednik bude neko ko mu je bio blizak.  

Kao glavni favorit za to mesto pominje se i sadašnji administrator mitropolije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.  

Ko je episkop Joanikije?

On je rođen 1959. godine u naselju Velimlje u Banjanima. Gimnaziju je završio u Nikšiću, a diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu 1990. godine. Apsolvirao je filozofiju.  

Zatim je rukopoložen u čin jerođakona, pa u čin jeromonaha, da bi 1991. bio postavljen za v d. nastojatelja manastira Savina. U septembru 1992. godine postavljen je za nastojatelja Cetinjskog manastira, nastavnika i glavnog vaspitača u novoobnovljenoj Cetinjskoj bogosloviji.  

E-Stock/Ivan Dobričić

 

Sabor SPC izabrao ga je za vikarnog episkopa budimljanskog 1999. godine. Hirotonisan je na Cetinju u čin episkopa od strane Patrijarha srpskog gospodina Pavla, uz sasluženje mitropolita Amfilohija i još 12 arhijereja, 3. juna 1999. godine. 

Na predlog mitropolita Amfilohija Sabor SPC je od dela Mitropolije crnogorsko-primorske uspostavio bivšu Zahumsko-rašku eparhiju, izniklu iz Budimljanske i Budimljansko-polimske eparhje.  

Joanikije je član Sinoda SPC bio u dva mandata: od 2004. do 2006. godine i od 2012. do 2014. 

Šta očekuje Joanikije, a šta patrijarh

Uoči Sabora episkop Joanikije je izjavio da sveti kanoni propisuju da se bilo koja upražnjenja eparhija popunjava u roku od tri do šest meseci, odnosno da se administriranje istom ne odugovlači bez potrebe i da bi logično bilo da na Saboru SPC bude izabran novi mitropolit crnogorsko-primorski. 

Dodao je da nije običaj da se pre izbora javno pominju imena kandidata da se ne bi vršio bilo kakav pritisak na Sabor. 

E-Stock/Miloš Rafailović

 

"Što se mene lično tiče pitanje izbora novog mitropolita crnogorsko-primorskog u potpunosti prepuštam Svetom arhierejskom Saboru koji će nadahnut Duhom Svetim naći najbolje rešenje", rekao je vladika Joanikije za podgorički Dan. 

Pre Sabora patrijarh Porfirije je rekao da će vladike voditi računa o “svim aspektima koji izmiču oku javnosti" i da će na kraju biti doneta najbolja moguća rešenja.   

"To tako uvek bude, u datom trenutku se čini - pa šta sad ovo, otkud ovo, ali u protoku vremena se pokaže da je i te kako imalo smisla ono što je doneto kao rešenje", poručio je patrijarh.   

Ugovor SPC i Crne Gore

Pitanje izbora mitropolita posebno je u fokusu zbog toga što se u narednom periodu očekuje potpisivanje sporazuma između SPC i Crne Gore. Time bi trebalo da se stavi tačka na nesporazume koje je Srpska pravoslavna crkva imala sa vlastima u Podgorici.  

Sporni zakon o slobodi veroispovesti izazvao je proteste i litije širom zemlje, a važnu ulogu u svemu odigrao je upravo mitropolit Amfilohije. Aktuelni crnogorski premijer Zdravko Krivokapić ranije je najavio da će ugovor da bude potpisan posle izbora novog mitropolita crnogorsko-primorskog.   

Tanjug/Sava Radovanović

 

Jedan od predvodnika litija bio je upravio i episkop Joanikije koji je u maju prošle godine i uhapšen, zajedno sa još sedam sveštenika.  Akcija policije usledila je pošto je Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti pozvalo tužilaštvo da reaguje zbog litija u Nikšiću. Njegovo hapšenje izazvalo je nemire i proteste. 

Pre ovogodišnjeg Sabora SPC bilo je veoma malo spekulacija u medijima o imenima i kandidatima za upražnjene eparhije.  

Patrijarh se oglasio i juče, posle prvog dana Sabora SPC. Poručio je da je “jedinstvo Crkve nepovredivo”, ali može nekad biti dovedeno u rizik nekom, kako je kazao, naom pojedinačnom samovoljom”. 

Veliko interesovanje za Sabor u Crnoj Gori

Zbog svega toga ne čudi što na crnogorskoj javnoj sceni nikada nije bilo veće interesovanje za zasedanje Svetog arhijerejsog Sabora SPC 
 
Verski analitičar Draško Ðenović predviđa da će novi mitropolit crnogorsko-primorski biti neko iz Crne Gore, neko ko je dobro upućen u situaciju u kojoj se nalazi crkva u Crnoj Gori. 
 
Napominje da odluka Sabora o novom mitropolitu crnogorsko-primorskom ne mora biti objavljena danas i ako bude doneta jer se, kako je kazao, odluke ne moraju iznositi dnevno već na kraju zasedanja. 

Mitropolija crnogorsko-primorska je najstarija eparhija Srpske pravoslavne crkve i jedina koja postoji u kontinuitetu i bez ikakvih prekida od sticanja autokefalnosti 1219. godine.  

Komentari (0)

Srbija