Društvo

Brnabić: Još se razmišlja da raspust počne 20. decembra

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2021

-

18:04

Brnabić: Još se razmišlja da raspust počne 20. decembra
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Skupštini da će se naći najbolje rešenje i za ispite za upis u škole, kao i da će Ministarstvo prosvete zajedno sa sindikatima i roditeljima videti šta je najbolje što se tiče raspusta.

Na konstataciju poslanika Branimira Jovanovića iz SDPS da su roditelji zabrinuti koliko su đaci usvojili program koji im je namenjen zbog onlajn časova, Brnabić je kazala da je Srbija na najbolji način sprovela onlajn nastavu.

"Bili smo jedina zemlja koja u 2020. nije izgubila nijedan dan nastave jer smo od 2018. godine krenuli da uvodimo digitalne učionice. Bili smo spremniji nego druge drzave. Mi smo to radili da bi modernizovali naše obrazovanje, ali kako god ta nastava se ne može porediti sa fizičkim odlaskom u školu", rekla je premijerka u Skupštini, gde je odgovarala na pitanja poslanika.

Zbog toga se traži balans, rekla je Brnabić, navodeći da su to teške odluke.

Kako je dodala, jedan od razloga zbog kojeg se još razmišlja da li da se ide na raspust od 20. decembra ili ne je upravo taj, a drugi razlog je to što u velikom broju škola još nije završeno ocenjivanje.

"Treći razlog za razmisljanje, da li da uradimo kako su lekari preporučili je taj što ne znamo kakva će biti epidemiološka situacija, pa je mozda bolje da sačuvamo to kao rezervu ako počnu brojevi da rastu", rekla je Brnabić.

Brnabić je dodala da je velika odgovornost na Vladi i da postoji zabrinutost jer postoje generacije koje godinu dana ne idu normalno u školu.

"Imaćemo to u vidu i naći ćemo najbolje rešenje", rekla je Brnabić.

Radna grupa za izmenu Zakona o VTO

Premijerka je izjavila da će biti formirana radna grupa za izmenu Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji sa ciljem da se taj zakon unapredi kako bi žene, koje se podvrgavaju veštačkoj oplodnji u inostranstvu, to mogle da urade i u Srbiji.

"O tome sam razgovarala sa ministrom Lončarom i sa predsednikom Vučićem. Dogovoreno je da se formira radna grupa koja će u najkraćem mogućem roku to završiti", rekla je Brnabić u Skupštini Srbije u delu sednice predviđene za poslanička pitanja članovima vlade.

Odgovarajući na pitanje o daljim koracima u programu demografskih mera, premijerka je najavila dodatne izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom koje se, kako je rekla, između ostalog, odnose i na status majki preduzetnica.

"Njima treba dodatna pomoć, a želimo da se ojača preduzetnička kultura u Srbiji što sada nije dobro definisano", rekla je Brnabić.

Dodala je da nove mere, koje je predstavio predsednik Vučić, podrazumevaju da od 1. januara država za prvorođno dete daje 300.000 dinara umesto dosadašnjih 100.000 dinara.

Iznosi za drugo, treće i četvrto dete za sada ostaju isti, ali se, prema rečima premijerke, mogu očekivati izmene.

Država za drugo dete dve godine isplaćuje po 10.000 mesečno, za treće dete po 12.000 mesečno 10 godina, a za četvrto dete 18.000 dinara 10 godina.

"Gledamo i šta tu možemo da uradimo, to su obeveze koje dugoročno preduzimamo i moramo da obezbedimo da ih bez ikakvih probelma isplaćujemo. Na tome radimo u ovom trenutku i mogu se očekivati dodatne izmene", rekla je Brnabić.

Podsetila je da se uvode i mere podrške mladim parovima koji dobiju dete tokom studija, kao i da će država pomoći u kupovini stana.

"Davaćemo između 10. i 20.000 evra sa ciljem da mladi bračni parovi samostalno žive, a pravo svojine u tom slučaju imaće majka", rekla je Brnabić.

Komentari (0)

Srbija