Društvo

Georgina i Oliver iz Engleske sreću našli kod Valjeva: "Nema ničeg lepšeg od zvuka ptica i prirode"

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Nataša Jovanović

28/11/2021

-

08:33

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

I dok su se mnogi poslednjeg radnog dana prošle sedmice utrkivali da pazare što jeftinije tokom Crnog petka, postoji neki kojima takav život ne znači apsolutno ništa. To su Georgina Ristić i Oliver Goharija, Englezi koji su svoje idealno mesto za život pronašli u Srbiji. Njihov način života drugačiji je od onog na koji smo navikli. Žive u skladu sa prirodom, trude se da čuvaju planetu i nisu tako daleko od nas.

Buđenje u prirodi u Engleskoj nije bilo moguće. Idealno mesto za život sa mnogo sunca i čistog vazduha tražili su u Barseloni, Beogradu i Novom Sadu, a pronašli su ga u okolini Valjeva. Već šest meseci ovo je njihov dom.

Kako kažu, nema ničeg lepšeg od toga da se čuju ptice, priroda i vetar, dok je u Engleskoj uglavnom kišno vreme. Georgina nije slučajno ovde. Iako se rodila i odrasla u Engleskoj, njena porodica vodi poreklo iz Srbije, iz valjevskog kraja.

"Moj deda je iz Šušeoka, Stefanovići smo mi. Moj rođak je otvorio prvi sanatorijum u Valjevu, deda mi je bio u gimnaziji ovde. Moji koreni su ovde", kaže Georgina.

Od nedavno, ona je i državljanka Srbije, ali njen i život njenog supruga umnogome se razlikuju od srpskog načina života. Već osam godina su vegani, a žive tako što se trude da proizvode što manje otpada i skoro sve recikliraju. U skladu sa tim, Georgina već šest godina nije kupila nijedan novi komad odeće.

"Ne podržavam brzu modu, samo kupujem 'second hand vintage'. Uzela sam neke stvari od moje majke", rekla je ona.

Euronews Srbija/Printskrin

 

Ona je jedna od retkih devojaka koja ne kupuje šminku, ne koristi šampon, ne skuplja knjige, suvenire i sitnice i ne konzumira ništa što je upakovano u plastiku. U Srbiji je ovakav način života moguć, ali ne u potpunosti.

"Nažalost u Srbiji nema reciklaže, nema te infrastrukture i za sad možemo to da bacimo, ali naš cilj je da kupimo sokovnik. To nam je cilj, da smanjimo otpad što se tiče sokova", priča Georgina.

Osim o ekologiji, Oliver jako brine i o zdravlju. Iako je završio španski i portugalski jezik, okrenuo se jogi i meditaciji. U Engleskoj je kao svetnik za ishranu i vežbanje radio za fudbalski klub Vulverhempton.

"U Engleskoj Premijer ligi oni koriste nauku, ishranu, meditaciju. Oni znaju da to će biti super za vrhunski performans. Ovde je malo 'nazad', ali ja verujem da će 100 odsto biti kao u Engleskoj", kaže Oliver.

On u Srbiji vidi svoju budućnost. Dok ne pronađe posao, savete deli onlajn klijentima iz Engleske. Svoju životnu filozofiju rado dele sa drugima preko društvenih mreža, ali u okolini nema mnogo istomišljenika. Najvažnije je što imaju podršku porodice i komšiluka.

Komentari (1)

Grgin batler

29.11.2021 08:22

Nemoguće...Kod Valjeva nema sreće :( :( ....

Srbija