Društvo

Statistika upozorava: Svaki sedmi osnovac u Srbiji je - pušač

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Dragana Savić

03/12/2021

-

08:25

Statistika upozorava: Svaki sedmi osnovac u Srbiji je - pušač
profimedia, Wikipedia - Copyright profimedia, Wikipedia

veličina teksta

Aa Aa

Svaka treća punoletna osoba u Srbiji puši, a svaki sedmi osnovac je pušač, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Srbija je među vodećim zemljama u Evropi po broju umrlih od karcinoma pluća, a duvanski dim je jedan od vodećih faktora rizika za nastanak te bolesti.

Duvanski dim sadrži 7.000 sastojaka, od čega je 250 toksično, a 70 kancerogeno. 

Ako biste sada prošetali kroz školsko dvorište, svaki sedmi osnovac sačekao bi vas sa cigaretom. Radoznalost ih tera da upoznaju svet oko sebe, pa tako neki od njih probaju prvu cigaretu već u šestom ili sedmom razredu.

"Kada dođu u pubertet onda se na radoznalost dodaje njihova potreba za probijanjem granica, ispitivanjem granica, eksperimentisanjem, traženjem uzbuđenja. Neka od te dece imaju posebno izraženu potrebu da se dokazuju, da dominiraju, da se razlikuju", kaže za Euronews Srbija psiholog Jelena Vukičević.

Iako "zasluge" za neslavnu statistiku imaju mediji, internet i ljudska priroda, glavni loši uzori su često roditelji. I pre nego stignu da zapale prvu cigaretu - deca su već okružena dimom.

"Ta pluća nikako neće dostići zrelost pluća deteta koje živi u zdravoj sredini. Plućna funkcija, znači ono što bi pluća trebalo da čine i da rade zaustavljena je na nekom nivou i ne dostiže pravilan razvoj", navodi dr Ana Stojanović, načelnica pulmologije KBC "Zvezdara".

Dok su deca - eksperimentišu, kad odrastu - trpe posledice, a jedna od glavnih i gotovo neminovnih je bolest.

"Najpre karcinomi, najrasprostranjenija bolest ovog veka. Dakle, karcinom pluća, jednjaka, karcinom mokraćne bešike... Plućne bolesti, hronično opstrukcijska bolest pluća treća je bolest po smrtnosti u svetu i upravo uzrokovana duvanskim dimom, o tome uvek treba misliti. I na kraju, kardiovaskularna oboljenja", upozorava dr Stojanović.

Obrasci iz mladosti

Iako je koren problema u psihi, roditelji gotovo nikada neće dovesti dete kod psihologa zbog ove štetne navike.

"Za cigaretu kao takvu neće nikada dovesti nego će pokušavati uglavnom zabranama i uslovljavanjima da dete od toga skrenu i negde da se možda samozavaravaju da su u tome i uspeli", navela je Vukičević.

Rešenje je edukacija i promocija zdravih životnih stilova, ali i promena sistema vrednosti.  

"Ta normalizacija i opšteprihvaćenost cigareta ne ostavlja prostora za kontratežu, a kontrateža bi bila prosto edukacija i odgovorno ponašanje sa cigaretama pred očima deteta", pojasnila je ona.

Za sada je država zabranila pušenje u zatvorenom prostoru i prodaju duvana maloletnicima, ali to nije dovoljno.

Većina odraslih koji zbog konzumiranja cigareta završe kod lekara, ovu naviku stekli su vrlo mladi. Pa zato ne čudi što od svakog sedmog osnovca koji puši, dolazimo do svakog drugog studenta ili odrasle osobe, koji samo nastavljaju ranije naučene obrasce. 

Svaka treća osoba koristi duvan

Šef Kancelarije za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut" dr Biljana Kilibarda pojašnjava da podaci pokazuju da 32 odsto odraslog stanovništva koristi duvan i to cigare, lule, ali i zagrevane duvanske proizvode.

Euronews TV

"Analize pokazuju da 27 odsto odraslih osoba svakodnevno puši cigarete. Međutim, to je samo prosek. Nas brine populacija radnoaktivnog stanovništva, jer u toj kategoriji puši više od 40 odsto", rekla je Kilibarda za Euronews Srbija.

Ističe da se nagli skok mladih koji puše beleži na prelazu iz sedmog u osmi razred i na prelazu u prvi razred srednje škole.

"Među učenicima prvih razreda srednje škole 17 odsto puši. Mi imamo pad učestalosti pušenja cigareta, ali to nije isto što i pad konzumiranja nikotina, jer dosta njih koristi nargile, elektronske cigarete", pojasnila je ona.

Ističe da posebno zabrinjava eksperimentisanje i radoznalost, te da što ranije počnu da konzuimiraju nikotin veća je verovatnoća stvaranja zavisnosti.

"Na globalnom nivou 25 odsto svih slučajeva malignih bolesti je povezano sa duvanom. Kod nas 15.000 ljudi prevremeno umire usled upotrebe duvana, mahom je to zbog raka pluća i bronha", navela je ona.

Brine i tolerancija društva prema upotrebi duvana. Dešava se, navodi, da majke sede u zadimljenim prostorijama sa bebama i diskutuju o štetnosti "jedne supstance", a izlažu svoje dete dimu koji ima 7.000 sastojaka, od čega 250 toksično, a 70 kancerogeno. 

Komentari (0)

Srbija