Društvo

Osnovci će od sledeće godine modelovati robote uz primenu veštačke inteligencije

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

01/06/2021

-

14:10

Osnovci će od sledeće godine modelovati robote uz primenu veštačke inteligencije
Osnovci će od sledeće godine modelovati robote uz primenu veštačke inteligencije - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Od naredne školske godine veštačka inteligencija postaje deo nastavnog programa u okviru predmeta Tehnika i tehnologija i Informatika u osnovnoj školi.

Predviđeno je da se učenici upoznaju sa osnovnim pojmovima veštačke inteligencije, primerima njene primene u svakodnevnom životu, a u planu je i modelovanje robota uz primenu veštačke inteligencije.

"U postojeći plan i program za sedmi i osmi razred osnovne škole uvodi se obrazovni sadržaj i definišu ishodi na temu veštačke inteligencije. Učenici će tokom dva časa u školskoj godini u okviru predmeta Informatika i računarstvo i Tehnika i tehnologija imati priliku da se upoznaju sa veštačkom inteligencijom i njenom primenom u svakodnevnom životu", kažu u Ministarstvu prosvete za Euronews Srbija.

Algoritamsko razmišljanje

Đaci se već od prvog razreda osnovne škole upoznaju sa algoritamskim razmišljanjem, a informatika je od 2017. godine postala obavezan predmet od petog razreda u školama.

Pexels

Informatika kao obavezan predmet od petog razreda uvedena 2017. godine

Nastavnik informatike u Osmoj beogradskoj gimnaziji Vladimir Božanović kaže da deca danas odrastaju sa savremenim tehnologijama i da za njih nije ikakav problem da se "aklimatizuju" na nešto nove, dok su starije generacije prinuđene da uče.

"Stariji uče, a mlađi naprosto žive tehnologiju i to je razlika. Sve mlađa i mlađa deca prihvataju tehnologiju. Moj sin je bio predškolac, nije znao da čita, ali je znao da instalira igricu na mobilnom telefonu", kaže Božović za Euronews Srbija.

Dodaje da su u srednjim školama sada đaci koji su imali informatiku kao izborni predmet i da je  "šarenolika situacija", jedni su imali informatiku i radili ozbiljno, drugi su imali informatiku ali nisu radili ozbljno, treći nisu radili ništa, a ima i onih koji ne znaju da koriste najelementarnije kompjuterske aplikacije.

Napominje da su đaci i do sada u osnovnoj školi na časovima tehničkog pravili različite "igračke" kojima se upravljalo na osnovu veštačke inteligencije - automobil koji vidi put bez asistencije vozača. 

Tanjug

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da se u Srbiji od 2017. godine počelo sa uvođenjem digitalnih udžbenika i digitalnih učionica i da je plan da se u potpunosti digitalizuju sve škole do kraja 2022. godine.

Ona je dodala da je prekvalifikacija u oblasti informacionih tehnologija odličan primer da se vodi računa o digitalnoj pismenosti svih uzrasta, navodeći da je do sada tu obuku završilo više od 2.000 kandidata i da se sa tim procesom nastavlja.

Komentari (0)

Srbija