Društvo

Korona presek: Blagi pad broja zaraženih, preminula 41 osoba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/12/2021

-

15:20

Korona presek: Blagi pad broja zaraženih, preminula 41 osoba
Korona presek: Blagi pad broja zaraženih, preminula 41 osoba - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je u poslednja 24 sata na koronavirus testirano 15.618 ljudi, od čega je pozitivno njih 1.675.

Preminula je 41 osoba.

Hospitalizovana su 3.304 pacijenta, a na respiratorima se nalazi njih 194.

Podsetimo, u Srbiji je juče testirano 15.843 ljudi, od čega je pozitivno bilo 1.884 njih. Preminulo je 40 osoba.

 

 

Virusolog i član Kriznog štaba prof. dr Tanja Jovanović ne isključuje mogućnost da je nova varijanta virusa korona - omikron, već prisutna u Srbiji, ali da samo još uvek nije laboratorijski potvrđena.

Ona je za Euronews Srbija navela da je važno da se primi treća doza vakcine, jer buster doza povećava količinu antitela i tako štiti od teških formi bolesti, pa i od omikron varijante. Napominje da zaštitu daje i infekcija, ali da je to neka vrsta "ruskog ruleta" sa virusom, jer ne znamo da li će se razviti teža slika i pacijent završiti u intenzivnoj nezi.

"Sekvenciranje virusa se radi u laboratoriji Instituta za mikrobiologiju i mi još nismo dokazali prisustvo omikrona. Međutim, s obzirom na to da je u našem susedstvu (Hrvatskoj) potvrđeno prisustvo te varijante, očekujem da ili je već došao ili da ćemo brzo ići sa takvim nalazom", navela je Jovanović.

Pojašnjava da je omikron svrstan u varijantu virusa koja zabrinjava zbog velikog broja mutacija, ima oko 50, a od toga 32 se nalaze na proteinu koji omogućava virusu komunikaciju sa ćelijom. Podseća da je delta varijanta virusa korona imala dve promene aminokiselina, a da omikron ima deset takvih promena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija