Društvo

Lažni intervju sa profesorom Miljkom Ristićem u kome se reklamira lek koji "leči devet bolesti"

Komentari

Autor: S. Tuvić

10/12/2021

-

10:40

Lažni intervju sa profesorom Miljkom Ristićem u kome se reklamira lek koji "leči devet bolesti"
Miljko Ristić - Copyright Prinskrin/Youtube/Crvena zvezda

veličina teksta

Aa Aa

Kardiohirurg Miljko Ristić podneo je prijavu Odeljenju za visokotehnološki kriminal, jer se na internetu koristi njegovo ime u reklamiranju leka za krvne sudove. Uz reklamu za lek postavljen je i lažni intervju profesora Ristića.

Ristić za Euronews Srbija kaže da nikada nije čuo ni za lek koji "navodno reklamira", ni za firmu koja stoji iza toga. Kaže da je ovim ugroženo zdravlje pacijenata, jer ga je nekoliko ljudi zvalo da pitaju gde mogu da nabave taj medikament.

"To je klasičan kriminal. Nikada nisam čuo za taj lek, ni za tu firmu. Objavili su da lek leči devet bolesti i da za svaku od njih preparat preporučuje prof. Miljko Ristić", kaže on.

Angažovao je advokata da tuži firmu, ali ona nije registrovana u Srbiji, a trag vodi čak do Islanda. Medikament koji navodno reklamira prof. Ristić nije registrovan u Agenciji za lekove i medicinska sredstva, a Ristić kaže da ga plaši da će biti sve više takvih prevaranata.

"Ovde je u pitanju zdravlje građana. Zvalo me je nekoliko pacijenata da pitaju gde mogu da kupe taj lek"; rekao je Ristić.

Na potezu tužilaštvo

Advokat Aleksandar Radivojević rekao je za RTS da za takvo krivično delo postupak mora da pokrene javno tužilaštvo čim sazna za njega.

"Nije potrebna nikakva formalna prijava od strane oštećenog, već je dovoljno da javno tužilaštvo ili MUP pokrenu taj postupak", objašnjava Radivojević.

Inače, prodaja lekova putem interneta u Srbiji nije dozvoljena. A nije profesor Ristić jedini bio žrtva te vrste prevare. Nešto slično se dogodilo se pre dve godine i kardiohirurgu prof. dr Milovanu Bojiću, direktoru Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje. Na dva portala pojavio se izmišljeni intervju gde on navodno promoviše sumnjiv, neregistrovan dodatak ishrani. Reklamiran je preparat za lečenje visokog holesterola i bolesti srca.

Svaki drugi lek na internetu falsifikat

Inače, Svetska zdravstvena organizacija je objavila da je svaki drugi lek koji se prodaje na internetu falsifikovan i potencijalno toksičan. Oni su naveli da se najviše i najčešće falsifikuju citostatici, antibiotici i antidepresivi.

Iz Agencije za lekove i medicinska sredstva ranije su upozorili da svi lekovi koji se prodaju mimo apoteka predstavlja veliki rizik za zdravlje, jer se falsifikatori ne libe da često i toksične materije stave u te proizvode. 

Napominju da je najblaža stvar koja se može desiti izostanak terapijskog dejstva, kada  pacijent očekuje da će mu taj lek rešiti neku tešku bolest.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija