Društvo

Vujović: Više od 3.500 divljih deponija, opasnost i od požara

Komentari

Autor: Tanjug

11/12/2021

-

11:09

Vujović: Više od 3.500 divljih deponija, opasnost i od požara
Irena Vujović, ministarka za zaštitu životne sredine - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da divlje deponije, osim što su ekološki problem, stvaraju i potencijalnu opasnost od požara. Vujović je za RTS rekla da je u Srbiji, prema gruboj proceni, doskora bilo oko 3.500 divljih deponija, ali da se ubrzano radi na njihovom čišćenju.

Pre godinu dana potpisan je ugovor između opštine Bogatić i Ministarstva o sufinansiranju projekta sanacije deponije "Sovljak", ubrzano se radilo na zakonskoj proceduri i juče su počeli radovi na zatvaranju te deponije.

"Ta deponija je više od 30 godina stara i juče su tu bili i meštani koji žive u blizini, kojima to svakako smeta, posebno u letnjim mesecima kada ne mogu da otvore ni prozor, jer se preko 100 kuća nalazi u blizini, a takođe i fabrika hrane i voćnaci. S jedne strane, vidite deponiju što izgleda stvarno zastrašujuće, a sa druge strane voćnjake", rekla je ministarka Vujović, koja je u petak boravila u toj opštini.

Ukazala je da će zatvaranje te deponije unaprediti kvalitet života građana koji žive u blizini, ali i ostalih građana Bogatića.

"I tu nije kraj, jer postoji još nekoliko divljih deponija u toj opštini i trudićemo se da u narednom periodu sve to očistimo i zatvorimo", rekla je Vujović.

U prethodnih godinu dana takođe je rešena i jedna od najvećih ekoloških bombi - deponija Stanjevine uz magistralu pored Prijepolja uz reku Lim, na koju je dnevno bacano oko 30 tona različitog otpada, istakla je Vujović, dodavši da na toj lokaciji deponija više ne postoji i da je lokacija ozelenjena.

"Sve je urađeno po propisima i onako kako je nalagala struka. Sada se gradi transfer stanica u Novoj Varoši i ka njoj će gravitirati i Prijepolje i Priboj. Ona će biti završena početkom sledeće godine, nakon toga ćemo odmah krenuti u zatvaranje i sanaciju Pribojske deponije gde sada ide smeće i iz Prijepolja", objasnila je ministarka.

Može doći do eksplozije

Osim što su ekološka katastrofa, deponije mogu biti i veoma opasne, jer zbog nekontrolisanog paljenja može da dođe do eksplozije.

"Mi smo u septembru očistili preko 500, ali molim i građane i inspekciju da vode računa da one ostanu čiste. Mi smo se potrudili da obezbedimo i kamere na pojedinim mestima upravo da se ne bi vraćali iz godine u godinu da čistimo jednu istu lokaciju. Situacija je sada mnogo bolja, jer smo počeli da radimo i zato što se vide rezultati i zato što imamo plan", istakla je Vujović.

Dodala je da je najava otvaranja klastera 4 izuzetna vest za Srbiju, posebno otvaranje poglavlja 27, što je dokaz da je u prethodnih godinu dana urađeno puno, naročito na usklađivanju zakonskih propisa po direktivi EU.

"Mi smo usmerili delovanje na vodu, vazduh i zemlju. Naravno da je problem i aerozagađenje i trudimo se da širom Srbije menjamo kotlarnice i prelazimo na ekološki prihvatljive energente", rekla je ministarka Vujović. Kao primer je navela toplanu u Kragujevcu, gde je 40.000 tona pepela odlagano na deponiju, sa koje je leteo po celom gradu.

"U saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj zatvorićemo to pepelište, sanirati tu deponiju, ali ono što je važnije zamenićemo te kotlove koji stižu krajem godine, kako se pepeo ne bi više stvarao. Dakle, u Kragujevcu se menja kompletna gradska toplana", rekla je ministarka Vujović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija