Politika

Irena Vujović o zagađenju vazduha: Svake grejne sezone imamo iste probleme

Komentari

Autor: RTS

30/10/2021

-

09:48

Irena Vujović o zagađenju vazduha: Svake grejne sezone imamo iste probleme
Irena Vujović, ministarka za zaštitu životne sredine - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Sve smo zabrinutiji zbog lošeg kvaliteta vazduha i čestih upozorenja da ne bi trebalo da izlazimo napolje ukoliko to nije neophodno. Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović kaže za da svake grejne sezone imamo iste probleme, kao i da je prvi put država odlučna da reši probleme sa prekomernim zagađenjem.

Ona je za RTS istakla da svake grejne sezone imamo probleme sa aerozagađenjem, ali navodi da to nije problem koji je skorašnji.

"Problem zagađenja vazduha je više decenija prisutan kod nas, ali samo se ranije nije u dovoljnoj meri govorilo o tome. Prvi put država je odlučna da reši probleme sa prekomernim zagađenjem koje se odvija u pojedinim gradovima", naglašava Vujovićeva.

Ukazala je da su u prethodnoj godini izdvojena značajna sredstva za konkurs protiv aerozagađenja, kao i da su menjane gradske kotlarnice na javnim institucijama – školama, vrtićima, sportskim halama.

"To je ono što je u toku - Valjevo, Smederevo, Kragujevac, Novi Pazar, Kosjerić, sve su to gradovi u kojima su upravo u toku radovi na zameni kotlarnica i ti gradovi će preći na ekološki prihvatljivije energente", dodala je Vujovićeva i navela da su u toku ulaganja i u Beogradu.

"Naravno da ne možemo da rešimo ove probleme u danu i da su potrebna velika ulaganja i vreme", poručila je ministarka.

Pored konkursa i sufinansiranja za zamenu kotlova u javnim ustanovama, Vujovićeva ističe da je važno što se to odnosi i privatna domaćinstva, dakle individualna ložišta koja su i jedan od najvećih zagađivača.

"Takođe dajemo subvencije i to je jedan od načina da pomognemo građanima pre svega da podignu svest o značaju kvaliteta životne sredine, ali i da pomognemo finansijski svuda gde možemo", rekla je ministarka.

Pored toga, naglasila je i da je pošumljavanje izuzetno važna stvar u smanjenju aerozagađenja.

"Ali ono što je najvažnije je da nas čeka usvajanje Programa sa akcionim planom za period od 2022. do 2030. godine u kojem će jasno biti definisani i set mera i troškovi i rokovi za poboljšanje kvaliteta vazduha u Srbiji", zaključila je Vujovićeva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija