Politika

Vujović: Proverićemo studiju Rio Tinta, građani ne treba da brinu

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2021

-

11:09

Vujović: Proverićemo studiju Rio Tinta, građani ne treba da brinu
Vujović: Proverićemo studiju Rio Tinta, građani ne treba da brinu - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović izjavila je da je Rio Tintu izdato Rešenje o obimu i sadržaju studije o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat Jadar i istakla da će studija koju ta kompanija preda biti proverena i transparentna, te da građani ne treba da brinu.

"Oni nama predaju studiju, za koju verovatno angažuju struku - inženjere, fakultete... a onda struka iz resornog ministarstva i profesori koje mi angažujemo to pregledaju", rekla je Vujović, gostujući na televiziji Prva i ponovila da će ono što Rio Tinto preda biti provereno, jer je to zakonska procedura.

Navela je da je Rio Tintu dato uputstvo, kroz Rešenje o obimu i sadržaju studije.

"Oni sada znaju po tom uputstvu kako se izrađuje studija. Čekamo da je izrade, a kada bude predata, pre svega će biti transparentna, sve vreme će javnost moći da učestvuje i da svoju sugestiju", rekla je Vujović.

Kako je dodala, Rio Tinto za predaju studije ima rok godinu dana od trenutka kada su dobili rešenje i kada ono postane pravosnažno. Vujović je rekla da se pitanje zaštite životne sredine politizuje "što je nedopustivo", te dodala da u protestima i blokadama učestvuju i predstavnici bivšeg režima.

"Blokiraju ulice, terorišu građane, ali mi ćemo se boriti radom i rezultatima", rekla je Vujović.

Istakla je da je resorno ministarstvo na usluzi građanima i da razume njihove strahove u vezi sa životnom sredinom, ne samo kada je u pitanju Rio Tinto.

"Mi sada nemamo studiju procene uticaja na životnu sredinu koja će nam najbolje reći da li postoji negativan uticaj na životnu sredinu ili ga nema, a svakako da nećemo dozvoliti da se radi bilo šta što ima negativan uticaj na životnu sredinu i što nije u skladu sa zakonima Srbije", rekla je Vujović.

Navela je da mnogi apeluju na državu da ne pritiska građane da prodaju svoju zemlju i to ocenila kao licemerje, jer su, kako je dodala, upravo ti koji apeluju i blokiraju autoputeve i mostove pre nekoliko meseci prodali svoju zemlju Rio Tintu.

"Građani ne treba da se plaše, otvoreni smo da razgovaramo sa njima, ne samo vezano za Rio Tinto već za sve probleme u vezi sa zaštitom žiovtne sredine", dodala je Vujović.

"Ekološki problemi višedecenijski"

Podsetila je da su ekološki problemi višedecenijski i da se ne mogu rešiti za jedan dan ili godinu. Navela je da kvalitet vazduha nije sjajan, ali da je važno da se ne unosi panika, te apelovala na građane da koriste zvanične verifikovane sajtove da provere kvalitet vazduha - Agencija za zaštitu životne sredine i Zavod za javno zdravlje.

"Vazduh je zagađen i situacija nije sjajna, ali radimo intenzivno na tome da popravimo kvalitet vazduha širom Srbije", istakla je Vujović.

Između ostalog, navela je da su u svakom gradu već zamenjeni kotlovi ili su radovi u toku, a da su u deset gradova date subvencije domaćinstvima, te da je više od 800 domaćinstava zamenilo svoja kućna ložišta.

"Intenzivno radimo, imamo rezultate i nećemo se zaustaviti. Ovim radovima se podiže svest ljudi o značaju zaštite životne sredine, a kada svi budemo brinuli o životnoj sredini pođednako situacija će biti lakša", zaključila je Vujović.

Komentari (0)

Srbija