Biznis vesti

Čeka se rasplet Zakona o eksproprijaciji - menja se rok od pet dana za izjašnjenje vlasnika nekretnine?

Komentari

Autor: Zlatica Radović

07/12/2021

-

07:57

Čeka se rasplet Zakona o eksproprijaciji - menja se rok od pet dana za izjašnjenje vlasnika nekretnine?
Tanjug/Sava Radovanović, EPS /Dailo Mijatović, Instagram/buducnostsrbijeav, Ministarstvo za rad - Copyright Tanjug/Sava Radovanović, EPS /Dailo Mijatović, Instagram/buducnostsrbijeav, Ministarstvo za rad

veličina teksta

Aa Aa

Bura koju su izazvale izmene Zakona o eksproprijaciji se ne stišava, a ekološke organizacije najavljuju proteste i za sledeći vikend. U međuvremenu, predsednik Aleksandar Vučić je tokom posete meštanima Gornjih Nedeljica najavio potencijalno rešenje problema kroz nove izmene, čiji bi predlog trebalo da stigne pred ministre u Vladi Srbije u četvrtak. Rasplet se očekuje do kraja nedelje, jer je 10. decembar rok da predsednik potpiše izmene Zakona ili da ga vrati Skupštini Srbije.

Prema najavama predsednika i ministara, Zorane Mihajlović i Siniše Malog, ključna izmena bi mogla biti produženje roka od pet dana u kojem je po predloženim izmenama vlasnik nekretnine trebalo da se izjasni o eksproprijaciji. 

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da očekuje da će se nove izmene naći na sednici vlade u četvrtak i naglasio da smatra da su postojeće izmene u skladu sa Ustavom Srbije, ali da će predmet novih korekcija biti rokovi za prodaju imovine za koje je, kako je rekao, predsednik Vučić procenio da su isuviše kratki. Mali je pojasnio da bi izmenjeni zakon, mogao da se nađe pred poslanicima do kraja godine.

Ministar finansija je istakao da taj propis nema veze sa Rio Tintom, a to je više puta ponovila i ministarka energetike Zorana Mihajlović. Ona je nagovestila da će izmene ići u pravcu produženja rokova i da će biti ostavljeno više vremena za sam postupak eksproprijacije, jer građani smatraju da su oni previše kratki.

Predsednik je u Gornjim Nedeljicama izneo predlog da potpiše zakon, ali da se pre toga pripremi novi zakon o izmenama i dopunama i da on po hitnoj proceduri ide u Skupštinu, kako bi bio usvojen do kraja godine. On je rekao i da, ukoliko se ne postigne dogovor, da će biti vraćen stari Zakon o izmenama i dopunama. 

"Pošto zakon nije protivustavan, potpisao bih ga, ali bih već pre nego što bih ga potpisao, a krajnji rok je 10. decembra u ponoć, da pre toga  napravimo novi zakon o izmenama i dopunama Zakona i da ide po hitnoj proceduri u Skupštinu i da možemo da ga usvojimo pre Nove godine, ako možemo da se dogovorimo o tim izmenama sa ljudima odavde. Ako ne, da Zakonom o izmenama i dopunama vratimo stari zakon kao da nema nikakavih izmena. Tako da de facto taj zakon ne bi važio. Samo ja ne mogu da se igram sa Ustavom Srbije, ali ovo šta sam rekao to će biti ispunjeno", naveo je Vučić tokom razgovora sa meštanima u naselju Gornje Nedeljice.

Kraći rokovi za izjašnjavanje vlasnika nekretnina i za postupanje državnih organa u procesima gde je utvrđen javni interes je samo jedna od novina koje su definisane izmenama Zakona o eksproprijaciji. Građani, advokati i stručna javnost koji se protive postojećim izmenama zakona ukazuju da izmene koje su unete u Zakon o eksproprijaciji najviše odgovaraju stranim kompanijama, jer se osim za kapitalne infrastrukturne projekte koje sprovodi država, sada za javni interes mogu proglasiti i projekti iz međunarodnih ugovora, čiji država može biti samo jedan od potpisnika.

To je i jedna od ključnih zamerki nezadovoljnih građana, koji tvrde da to znači da se otkup zemlje po hitnom postupku, pod izgovorom javnog interesa, može sprovesti i za potrebe stranih kompanija, što mnogi vezuju za situaciju sa Rio Tintom. 

 Za mnoge je sporno i postavljanje privremenog zastupnika u postupku eksproprijacije, koje bi trebalo da se primenjuje kada je vlasnik nepokretnosti preminuo, a nije sproveden ostavinski postupak ili ako se vodi postupak utvrđivanja vlasništva.

Izmenama Zakona o eksproprijaciji omogućava se privremeno zauzimanje zemljišta, najduže do tri godine, kada ono služi za izgradnju objekta od javnog interesa, a radi smeštaja radnika ili skladištenja materijala i mašina. Takvo, privremeno zauzimanje zemljišta može se jednom produžiti za još tri godine. U Zakonu, međutim, ne piše kakvu naknadu će dobijati vlasnici za ovo iznajmljivanje zemljišta, na koje će, po novom zakonu, morati da pristanu.

Oglasio se Savet za borbu protiv korupcije

Savet za borbu protiv korupcije Vlade Republike Srbije smatra da ne treba proglasiti Zakon o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji, te da Zakon zajedno sa obrazloženjem treba vratiti Narodnoj Skupštini na ponovno odlučivanje.
 
"Predložene izmene Zakona o eksproprijaciji uvode novi koncept u eksproprijaciju, redefinišu pojam javnog interesa bez dovoljno preciznog objašnjenja i u društvu gde institucije ne funkcionišu u punom kapacitetu, a međudržavni ugovori su često tajni, unose koruptivni potencijal. Savet ne vidi razlog da se jedna ovako značajna izmena zakona donosi po hitnom postupku bez široke javne rasprave", navodi se u zaključku Saveta za borbu protiv korupcije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis