Društvo

Glumac Nikola Kojo nakon smrti mlade jutjuberke: Vređanje i negativni komentari bole, pa i ubijaju

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

11/12/2021

-

16:35

Glumac Nikola Kojo nakon smrti mlade jutjuberke: Vređanje i negativni komentari bole, pa i ubijaju
Facebook.com/Nikola Kojo, Instagram.com/kikax3, Printscreen YouTube/Firefly Productions - Copyright Facebook.com/Nikola Kojo, Instagram.com/kikax3, Printscreen YouTube/Firefly Productions

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Nikola Kojo oglasio se na društvenoj mreži Fejsbuk nakon smrti influenserke Kristine Kike Đukić (21) i poručio da je "život prekratak i da mladi moraju znati da postoje rešenja za njihove probleme, iako možda trenutno ne vide svetlo na kraju tunela".

On je dalje u komentarima naveo da je Kika imala samo 21 godinu, da je bila žrtva digitalnog nasilja i ukazao da negativni komentari bole, čak mogu i da "ubiju.

"Ako se upitate šta znači i kolika je moć uvredljivog komentara, setite se Kike. Sa samo 21 godinu okončala je ovozemaljski život zbog neiživljenih osoba, kako popularno kažemo - nolajfera, koji sede za tastaturom i kradu Bogu dane, vređajući druge osobe na najstrašnije načine", naveo je Kojo.

Još je upozorio da je slična situacija i sa nacionalističkim komentarima.

"Hoćete biti srećniji ako date svoj glup nacionalistički ili nekome personalno uvredljiv komentar? Imajte na umu da komentari bole, pa i ubijaju, čak mogu da igraju ulogu u oružanom sukobu. Šta, preterujem? Razmislite. Vi toga niste ili ne želite biti svesni. Mislite da je zabavno i in nekoga ili nečija osećanja vređati i ponižavati? Sram bilo sve one koji pišu uvredljive komentare!!! Balkan je moj, kao i vaš, ali Balkan nije u dovoljnoj meri naučio da poštuje uspešne, druge i drugačije i veliko je pitanje da li će ikad! Kika, počivaj u miru, mi kao društvo smo pali na velikom ispitu ljudskosti i humanosti!", poručio je on.

 

Facebook.com/Nikola Kojo

 

Kika Đukić, koja je u sredu pronađena mrtva u svom stanu u Beogradu, je bila popularna, mlada influenserka koja je na različitim društvenim kanalima okupljala na stotine hiljada mladih, pa je tako na Instagramu imala više od 360.000 pratilaca. Među svojom publikom, proslavila se igrajući Minecraft na Jutjubu i Twitchu – sajtu za gejmere.

Široj javnosti je postala poznata kada je ušla u verbalni sukob sa Bogdanom Ilićem, poznatijim kao Baka Prase. Raspravljali su se na društvenim mrežama, ali i u jutarnjem programu televizije Prva.  Ona je tada u intervjuu za "Blic", rekla je da dobija razne pretnje na mrežama zbog čega se "trese od stresa".

Ilić je sinoć u svojstvu građanina dao izjavu u Odeljenju za Visoko tehnološki kriminal MUP u vezi smrću Kristine Đukić. 

Nasilje na društvenim mrežama

Pozivanje na "hejtovanje" na društvenim mrežama, objavljivanje neprimerenih fotografija, psovke, uvrede, najčešći su danas vid nasilja na društvenim mrežama. Koliko je taj problem rasprostranjen najbolje govori istraživanje CeSid-a koje je pokazalo da je skoro polovina mladih, više od 44 odsto, starosti do 25 godina, imalo neprijatnosti u komunikaciji putem interneta.

Epidemija virusa korona, zatvorenost u kuće, samo su dodatno doprineli da se pojača sajber nasilje. Psiholozi kažu da se često dešava da fizičko i digitalno nasilje idu zajedno, da su deca često izložena nasilju u školi i na ulici, a da se ono nastavlja i kod kuće na društvenim mrežama i raznim grupama za komunikaciju.

Psiholog Snežana Vuković iz Ministarstva prosvete kaže da svako od nas može biti žrtva digitalnog nasilja, da i odraslu osobu mogu da uznemire neprimerene poruke na društvenim mrežama, a da su deca posebno ugrožena.

"I ja sam imala sličnu situaciju. Napravila sam lapsus koji se dugo vrteo na internetu. Bila sam uznemirena zbog toga, iako imam psihološke veštine i mogu da upravljam stresom. To nije prijatno i mene je pogodilo. Zamislite dete koje ne zna da upravlja stresom, koji ne zna da kanališe  emocije. Naravno, deca padaju u depresiju i pokazuju fizičke znake uznemirenosti, ne samo mentalne", rekla je Vuković za Tanjug.

Ulazak u virtueni svet

Deca danas veoam rano ulaze u virtuelni svet. Od malih nogu druže se sa mobilnim telefonima, koriste društvene mreže, a da nisu ni svesni opasnosti i šta sve može da im se desi. Dešava se i da ne znaju da prepoznaju problem, jer je vređanje, nazivanje pogrdnim imenima postalo uobičajeno u komiunikaciji na internetu.

Psiholog Ana Mirković kaže da deca i mladi često zataškavaju problem, guraju ga pod tepih, sa odraslima retko razgovaraju jer misle da oni ne poznaju dovoljno virtuelni svet ili se plaše kazne.

Naglaša da je Kristina Đukić prolazila kroz "sajber buling", ali i da hiljade influensera širom sveta prolaze istu torturu. Smatra da je rešenje u edukaciji svih, a posebno dece, da se zakonski reši problem nasilja na internetu, da govor mržnje nije dopustiv i ne treba da bude na bilo kom javnom prostoru, pa ni na društvenim mrežama. 

Šta je sajber buling

Postoje mnoge vrste digitalnog nasilja, ali sajber buling je najrasprostranjeniji i čini 90 odsto nasilja u virtuelnom svetu. Reč je uglavnom o vršnjačkom zlostavljanju na internetu, pisanjem ružnih poruka, gadosti, poruka koje omalovažavaju, nipodaštavaju žrtvu.

Posledice nasilja na internetu su ozbiljne u fizičkom i psihičkom segmentu. Često promene kod dece roditelji ne prepoznaju, dok problem ne eskalira. 

"Deca imaju bol u stomaku, poremećaj sna, poremećaj apertita, ostvaruju lošije rezultate u školi, povlače se od vršnjaka, uznemireni su, ljuti, sramota ih je, osećaju se napušteno. U najekstremniji slučajevima može doći i do samoubistva u ovim situacijama", navela je za Euronews Srbija pomoćnica direktora Klinike za psihijatrijske bolesti "Laza Lazarević" Tatajana  Subotić.

Važno je da roditelji i deca znaju da niko ne treba da trpe uvrede i nasilje na internetu i da problem mogu da prijave Nacionalnom kontakt centru na broj 19833 ili putem platforme pametnoibezbedno.gov.rs. Ukliko poruke sadrže pretnje nasiljem, uhođenje, dečiju pornografiju i slično, potrebno je obavestiti i policiju. 

Pokrenut je i Nacionalni servis za zaštitu mentalnog zdravlja pri Klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" a pozivom na broj 0800309309, mogu dobiti podršku ukoliko imaju psihičke poteškoće.

Komentari (0)

Srbija