Društvo

Korona presek: I danas manje preminulih i zaraženih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/12/2021

-

15:07

Korona presek: I danas manje preminulih i zaraženih
Korona presek: I danas manje preminulih i zaraženih - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je tokom poslednja 24 sata na koronavirus testirano 13.068 osoba, od čega je pozitivno njih 1.309. Preminulo je 35 obolelih. Na bolničkom lečenju je 3.099 pacijenta, a na respiratorima se nalazi njih 179.

Podsetimo, u Srbiji je juče testirano 13.767 ljudi, od čega je pozitivno bilo 1.387 njih. Preminulo je 38 osoba.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon kaže da se epidemiološka situacija u Srbiji poboljšava i da se krajem sledeće nedelje može očekivati da broj novozaraženih bude trocifren.

On je za RTS naveo da je najznačajnije što je situacija u školama stabilna, kao i da jedino brine činjenica da se omikron varijanta koronavirusa sve više otkriva.

"Omikron pokazuje veliki potencijal, ali se to oboljenje dosad nije pokazalo kao invazivno", naveo je Kon, napomenuvši da je to, ipak, sve teoretisanje jer stvarnih pokazatelja još nemamo.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić rekla je, povodom najava da će Srbija dobiti najnovije lekove protiv kovida-19, da je poslednjih nedelja naša i svetska javnost zaokupljena novim antivirusnim lekovima koji se primenjuju u obliku tableta "molnupiravir" i "pakslovid".

"Uopštena indikacija za primenu leka "molnupiravir" je da se daje oralno u obliku tableta kod nehospitalizovanih pacijenata starijih od 18 godina sa blagom ili srednje teškom formom kovida, potvrđenim PCR testom u prvih pet dana od početka simptoma koji imaju povećan rizik za razvoj teške forme kovida ili hospitalizacije kao, na primer, kod pacijenata sa dijabetesom, teškim kardiovaskularnim oboljenjima, gojaznih pacijenata, onih sa kancerom", rekla je dr Škodrić za Politiku.

Ona je dodala da pacijent mora imati bar jedan faktor rizika. Lek "pakslovid" se takođe primenjuje oralno kod nehospitalizovanih pacijenata od 18 godina u ranoj fazi bolesti koji imaju pridruženi faktor rizika za nastanak teže forme kovida, dodala je Škodrić.

Komentari (0)

Srbija