Društvo

U Srbiji manje od 1.000 zaraženih prvi put od sredine avgusta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/12/2021

-

15:18

U Srbiji manje od 1.000 zaraženih prvi put od sredine avgusta
U Srbiji manje od 1.000 zaraženih prvi put od sredine avgusta - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je tokom poslednja 24 sata na koronavirus testirano 7.840 osoba, od čega je pozitivno njih 944. Preminulo je 30 pacijenata. Na bolničkom lečenju je 3.014 pacijenta, a na respiratorima se nalazi njih 177.

Danas je prvi put od polovine avgusta da je broj novoobolelih manji od hiljadu, tačnije poslednji put je u Srbiji bilo manje od 1.000 zaraženih 12. avgusta, kada je zabeleženo 983 novih slučajeva kovida. 

Podsetimo, u Srbiji je juče testirano 13.068 ljudi, od čega je pozitivno bilo 1.309 njih. Preminulo je 35 osoba.

O novoj varijanti virusa korona - omikronu, još se ne zna dovoljno. Do sada je potvrđen u 57 zemalja sveta, a iz Svetske zdravstvene organizacije poručuju da je potrebno da prođe nekoliko nedelja da se utvrdi kakvu kliničku sliku izaziva i koliko su efikasne postojeće vakcine. 

Preliminarni podaci govore da se omikron brže širi od delta soja, koji je postao dominantan širom sveta. Sa pojavom delta varijante smanjena je efikasnost vakcina, ali su i dalje cepiva štitila od teških formi bolesti. Lekare brine koliko će omikrom uspeti da "zaobiđe imunitet", jer su mutacije nastale u delu virusa koji je zadužen za komunikaciju sa ćelijom.

Epidemiologe i imunologe nije iznenađenje što dve varijante virusa korona "beta" i "omikron", koje je SZO obeležila kao "zabrinjavajuće", stižu iz Afrike. Odgovor je jednostavan, mali obuhvat vakcinacijom. Postoje oblasti u Južnoj Africi gde je obuhvat manji od 20 odsto.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija