Planeta

Australija skraćuje period između primanja druge i buster doze kovid vakcine

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2021

-

11:39

Australija skraćuje period između primanja druge i buster doze kovid vakcine
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Australija je danas objavila da će skratiti period između primanja druge i buster doze vakcine protiv  virusa korona, zbog porasta slučajeva omikron soja.

Zemlja je ranije saopštila da će ponuditi buster dozu vakcine svima iznad 18 godina, šest meseci nakon primanja druge doze vakcine protiv korona virusa, ali sa porastom omikron slučajeva, ministar zdravlja Greg Hant rekao je da će vremenski period biti skraćen na pet meseci, nakon primanja druge doze, prenosi Rojters.

"Buster doza, pet meseci nakon druge doze osiguraće još jaču i dugotrajniju zaštitu i trebala bi da pomogne da se spreči širenje virusa", saopštio je Hant.

On je naveo da "podaci iz Izraela pokazuju da su buster doze vakcine zaslužne za smanjenje stopa zaraza među starosnim kategorijama, kod težih oblika bolesti starijih od 40 godina i smrti starijih od 60 godina."

Oko 90 odsto stanovništva, starosti iznad 16 godina je u potpunosti vakcinisano u Australiji.

Međutim, za protekla 24 sata, zemlja je zabeležila novih 1.556 slučajeva, a dan ranije je imala najveći broj zaraženih u proteklih šest nedelja.

Od početka pandemije, Australija je zabeležila oko 229.000 infekcija kovida 19, što je znatno manje od brojeva koje su druge zemlje registrovale, i 2.100 smrtnih ishoda, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet