Društvo

Obrušeno drveće i grane na kolovozu: Sneg doneo i scene kakve mnogi ne pamte - šta je uzrok i kome prijaviti problem

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Blic

13/12/2021

-

16:19

Obrušeno drveće i grane na kolovozu: Sneg doneo i scene kakve mnogi ne pamte - šta je uzrok i kome prijaviti problem
Obrušeno drveće i grane na kolovozu: Sneg doneo i scene kakve mnogi ne pamte - šta je uzrok i kome prijaviti problem - Copyright Tanjug/Rade Prelić/Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Srbiju je juče dočekao prvi pravi zimski dan, kada je u Beogradu palo između 15 i 40 centimetara snega. Zbog nevremena na mnogim mestima u Beogradu, popucalo drveće i grane padali su na kolovoze i blokirali puteve, dok su ponegde na prakinzima oštetili i automobile. Mnogim Beograđanima deluje da nikada pre nije bilo u jednom danu toliko prijavljenih slučajeva u prestonici, a u JKP "Zelenilo Beograd" navode da je zima 2018. godine bila čak izazovnija, kada je čak je to preduzeće u jednom danu dobilo čak 1.500 prijava.

Poslednja dva dana ekipe "Zelenilo Beograd" imaju veliki broj intervencija na saniranju prelomljenih grana i drveća, koje su od juče u 7 sati do danas u 5 časova intervenisale na 205 lokacija, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Tanjug/Rade Prelić

 

Kako se navodi, 164 intervencije su bile na javnim zelenim površinama gde je bilo štete na 39 lokacija, kao i na 41 lokaciji van sistema održavanja ovog preduzeća, sa štetom na 13 lokacija. Pritom, još nije intervenisano na jednom broju lokacija koje su prijavljene, ali se očekuje da to bude urađeno tokom današnjeg dana jer su ekipe non-stop na terenu.

Tanjug/Rade Prelić

 

Zašto je juče toliko stabala padalo u Beogradu?

Kako ističu iz JKP "Zelenilo Beograd", ogromne kiše koje su prethodile snegu natopile su stabla i zemlju vodom.

"Potom su usledile velike količine mokrog snega koji se zadržao na granama, te su one pod tim teretom popucale i popadale, a i cela stabla su se izvalila dodatno zbog natopljene zemlje", objašnjavaju iz JKP "Zelenilo Beograd" za "Blic".

Euronews/Aleksa Boljanović

 

U "Zelenilu" takođe ističu da obrušila stabla i popucale grane nemaju nikakve veze sa time da li su određena drva trula ili ne.

"Čak smo imali više pucanja na zdravim stablima", dodaju u JKP "Zelenilo Beograd".

Nadoknada štete

Što se tiče nadoknade štete i kome se javiti ukoliko je došlo do oštećenja automobila ili nečeg drugog, u "Zelenilu" kažu da postoje dve opcije. Jedna je da se jave njima ukoliko je drvo palo sa javne površine koja je u sistemu održavanja ovog preduzeća, a ako to nije slučaj, onda onima čija je površina.

Sofija Radović

 

Zato je najbolje prvo javiti se JKP "Zelenilo-Beograd" i proveriti da li se stablo sa javne površine.

"Ukoliko se radi o našoj površini, kolege koje izlaze na teren prave zapisnik o šteti, pa dalje ide procedura ka osiguravajućoj kući i šteta vrlo brzo bude nadoknađena, a radi se o nekoliko dana", podvlače iz ovog gradskog preduzeća.

Sugrađani mogu prijaviti slučajeve oborenih, prelomljenih ili oštećenih stabala Centru za informisanje JKP "Zelenilo-Beograd" radnim danom od 7:30 do 15:30 časova na tel. 011/2630-506, a posle tog vremena i vikendom dežurnoj službi JKP "Zelenilo – Beograd" na telefon 011/2650-683.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija