Društvo

Zastoj u TENT-u usred snežne vejavice, Grčić: Stigao nam je najgori mogući ugalj, došlo je do zagušenja

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2021

-

16:21

Zastoj u TENT-u usred snežne vejavice, Grčić: Stigao nam je najgori mogući ugalj, došlo je do zagušenja
Zastoj u TENT-u usred snežne vejavice, Grčić: Stigao nam je najgori mogući ugalj, došlo je do zagušenja - Copyright ZORAN PETROVIC

veličina teksta

Aa Aa

Zbog velikog nevremena, praćenog obilnim snežnim padavinama i jakim vetrom, na teritoriji cele Srbije registrovan je veći broj kvarova na distributivnoj mreži zbog čega je veći broj domaćinstava ostao bez struje. Nadležni očekuju da će svi kvarovi biti rešeni u naredna dva dana.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je noćas sa v. d. direktorom EPS-a Miloradom Grčićem obišla Termoelektranu "Nikola Tesla" (TENT) u Obrenovcu gde je takođe došlo do zastoja u proizvodnji električne energije.

Grčić je rekao da je do kvara na bloku A TENT-a došlo zbog lošeg kvaliteta uglja koji je dodatno bio natopljen snegom, te da se sada intenzivno radi na čišćenju blokova i dopremanju novog uglja kako bi kvar najpre na bloku A2 bio rešen.

"Problemi su nastali jer su kompozicije sa ugljem koje stižu iz Kolubare, došle sa najgorim mogućim ugljem. Ugalj je bio lošeg kvaliteta, voda i mraz su učinili svoje i došlo je do zagušenja u bunkerima. Ljudi čiste bunkere juče, sinoć i danas, taj posao se radi ručno. Taj posao ide sa značajnim napretkom i u toku dana, mislim već iza podneva, TENT-ov najznačajni blok A2 počeće da radi punim kapacitetom i Obrenovac će dobiti grejanje", rekao je Grčić. Naveo je da će nakon biti aktivirani i ostali blokovi.

Mihajlović: Kvarovi će biti rešeni za dan ili dva

Posle obilaska, Mihajlović je rekla da su i dalje najveći problemi sa strujom na teritoriji Šapca, Loznice, Užica, Čačka i Kraljeva.

"Ekipe su na terenu sve vreme. Radi se u otežanim uslovima. Ali očekujemo da će svi kvarovi biti rešeni u narednih dan ili dva", rekla je ona.

Istakla je da je 2.200 trafo stanica na distributivnoj mreži van napona. Ponovila je da su ekipe na terenu od juče sve vreme i da se maksimalno trude da što je moguće brže poprave sve kvarove.

"Sa nama zajedno rade i druga ministarstva i preduzeća, Putevi Srbije pomažu koliko god je moguće da se dopre do svih dalekovoda i trafostanica", navela je Mihajlović.

Govoreći o zastoju u TENT-u u Obrenovcu, Mihajlović je kazala da je na poziv EPS-a i u dogovoru sa EPS-om, juče radna grupa Vlade Srbije donela odluku da svim raspoloživim kapacitetima i resursima pomogne kako bi se sto pre osposobili blokovi na TENT-u A.

"To znači da smo obezbedili dovoljne količine mazuta. Taj mazut je dolazio cele noći, zahvalnost policiji, Putevima Srbije i Beogradskim elektranama koje su omogućile da imamo autocisterne i robne rezerve", rekla je Mihajlović.

Objasnila je da se trenutno u TENT-u radi na čišćenju blokova, a da je mazut potreban kako bi što pre bio “podignut” blok A2, a zatim i svi ostali blokovi.

Komentari (0)

Srbija