Društvo

Visok nivo zagađenja izmeren u više mesta u Srbiji: U kojim opštinama je najgora situacija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/12/2021

-

11:40

Visok nivo zagađenja izmeren u više mesta u Srbiji: U kojim opštinama je najgora situacija
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Prema merenju sajta IQ air, vazduh u Beogradu je trenutno opasan za osetljive grupe ljudi, ali opasan nivo zagađenja izmeren je u više opština i gradova u Srbiji.

Najgora situacija je u Kosjeriću gde je trenutno indeks zagađenosti 192. Slede Stepojevac (187), Obrenovac (169) Čačak (166), Novi Pazar (166). Takođe, među deset opština u Srbiji sa najzagađenijim vazduhom našli su se Lazarevac, Kragujevac, Užice, Novi Sad i Valjevo.

Prema podacima sajta Beoeko, vazduh u Beogradu ocenjen je kao zagađen. Od osam mernih stanica Gradskog zavoda za javno zdravlje, tri stanice, Obrenovac, Lazarevac i Vinča pokazuju veoma visoke vrednosti čestica PM2.5 i PM10. Ostalih pet stanica mere nešto niže vrednosti, te je vazduh u Zemnu, Novom Beogradu, Paliluli i Velikim Crnjanima ocenjen kao prihvatljiv.

Prilikom merenja zagađenja, meri se nivo suspendovanih čestica PM 10 i PM 2.5, koje mogu vrlo negativno da utiču na zdravlje ljudi jer zbog svoje veličine lako dospevaju u organizam. One mogu biti prirodnog ili antropogenog porekla. Antropogene čestice nastaju upravo zbog nekompletnog sagovrevanja čvrstih goriva koja se koriste tokom grejne sezone u Srbiji.

"PM 10 čestice su suspendovane čestice u koje spadaju sve one velične do 10 mikrona. Druge, PM 2.5 čestice su one koje je je kao posebno opasne označila i Svetska zdravstvena organizacija. Njihova veličina im omogućava da direktno uđu u alveole pluća i da negativno utiču na zdravlje i to ne samo respiratornih organa", naveo je ranije stručnjak za kvalitet vazduha Milenko Jovanović za Euronews Srbija.

Kako da se ponašamo?

Kada govorimo o zaštiti od zagađenja, glavni savet stručnjaka je da se ne boravi na otvorenom, a savetuje se da se zatvaraju prozori i koriste prečišćivači vazduha. Tokom perioda visokog stepena zagađenja ne bi trebalo upražnjavati ni fizičke aktivnosti.

Važno je pratiti informacije o nivou zagađenja, kako bi se isplanirale aktivnosti i što manje boravilo na otvorenom kada je vazduh visokozagađen.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija