Društvo

U Srbiju stigao lek protiv koronavirusa: Daje se u prvim danima nakon obolevanja, namenjen najugroženijima

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2021

-

11:01

U Srbiju stigao lek protiv koronavirusa: Daje se u prvim danima nakon obolevanja, namenjen najugroženijima
U Srbiju stigao lek protiv koronavirusa: Daje se u prvim danima nakon obolevanja, namenjen najugroženijima - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je danas da je u Srbiju stigao lek protiv koronavirusa, američke kompanije MSD. Lek pomaže ljudima u prvih pet dana nakon pozitivnog rezultata, a namenjen je pre svega najugroženijima - gojaznijima, dijabetičarima i kardiovaskularnim bolesnicima.

"Ovo što držim u ruci je novi lek. To su tablete, a jedna kutija dovoljna je za pacijenta. Imamo za 11.500 ljudi, a biće za 50.000 ljudi", rekao je Vučić u video obraćanju, objavljenom na instagram nalogu "Budućnostsrbije".

On je pojasnio da će lek pomoći ljudima u prvih pet dana nakon pozitivnog rezultata, a namenjen je pre svega najugroženijima, gojaznijima, dijabetičarima i kardiovaskularnim bolesnicima.

"Lek spašava živote, sprečava smrtnost u ogromnom procentu", poručio je Vučić.

 

Predsednik je najavio i da se u prvom kvartalu sledeće godine očekuje lek američkog Fajzera.

"Sve više je u tabletama, a ovo pokazuje našu brigu za ljude", rekao je Vučić i zamolio sve lekare u Srbiji da koriste lek koji se stigao u zemlju, a radi se o leku proizvođača MSD.

"Kupljen je u SAD, a u Evropi su ga, uz nas, nabavili samo Danska, Litvanija i Slovenija. Životi i zdravlje ljudi nemaju cenu", poručio je Vučić.

Fajzerov lek efikasan koliko i vakcina

Podsetimo, juče je kompanija Fajzer saopštila da je konačna analiza pokazala da je antikovid lek efikasan gotovo 90 odsto u sprečavanju hospitalizacija i smrtnih ishoda kod visokorizičnih pacijenata, a najnoviji laboratorijski podaci pokazuju da je lek održao takvu efikasnost i protiv soja omikron.

Američki proizvođač lekova rekao je prošlog meseca da je lek efikasan oko 89 odsto u sprečavanju hospitalizacija ili smrtnih ishoda, na osnovu uzorka od 1.200 ljudi, dok su današnji podaci izvučeni na osnovu dodatnih 1.000 ljudi, preneo je Rojters.

Niko tokom kliničkog testiranja ko je dobio Fajzerov lek nije umro, u poređenju sa 12 smrtnih slučajeva kod osoba koje su dobile placebo. Fajzerov lek se uzima na svakih 12 sati, pet dana nakon prvih simptoma, a ukoliko se odobri, prodavaće se pod imenom Pakslovid.

Njujorška kompanija je takođe pokazala preliminarne podatke drugog kliničkog testa, koji ukazuju da je lečenje smanjilo hospitalizaciju za oko 70 odsto kod 600 odraslih osoba. Američka vlada je već obezbedila 10 miliona doza Fajzerovog leka, za 5,29 milijardi dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija