Društvo

I dalje pojedini građani bez struje: 1.500 korisnika nema električnu energiju, ekipe Elektrodistribucije na terenu

Komentari

Autor: Tanjug, RTS

16/12/2021

-

08:40

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Situacija sa električnom energijom u Srbiji se normalizuje i trenutno je bez struje 1.500 korisnika, od kojih najviše iz Mačvansakog okruga. Ekipe Elektrodistribucije su i dalje na terenu.

Zbog posledica snežnih padavina za vikend vanredna situacija je proglašena u devet opština - Ivanjici, Lučanima, Novoj Varoši, Ljuboviji, Krupnju, Arilju, Bajinoj Bašti, Osečini i Malom Zvorniku. Niske temperature od jutros stvaraju poledicu, što vozačima otežava vožnju i utiče na bezbedno putovanje. U Beogradu je u pojedinim delovima grada zbog magle vidljivost smanjena na 100 metara.

Podsetimo, u nedelju uveče bez struje je bilo oko 126.000 ljudi, što zbog snega što zbog prekida rada Termoelektrane "Nikola Tesla" u Obrenovcu. Neki su ostali i bez grejanja. Zbog toga smo uvozili veliku količinu električne energije.

Mihajlović: Restrikcije uopšte ne razmatramo

Vrh države odgovorne za energetski kolaps vidi u EPS-u. Zbog zastoja rada blokova TENT-a, razrešena su četiri direktora Elektroprivrede Srbije, ali ne i vršilac dužnosti direktora Milorad Grčić.  On ističe da je odgovornost za rad celog sistema na njemu, kao direktoru, ali i da neposredni rukovodioci moraju da snose odgovornost za, kako je naveo, nedopustive greške u radu. U ovom trenutku, Grčić ni ne može da bude razrešen, niti može da podnese ostavku, jer nije direktor već četiri i po godine, saopštila je organizacija Transparentnost Srbija i ukazala da je njemu mandat prestao još 23. marta 2017.

"Što se tiče smena, ja mislim da je predsednik tu bio vrlo jasan, ko je razumeo, razumemo je, a mislim da smo svi razumeli, ko nije razumeo, ja ne mogu na to da utičem. Najvažnije je za mene da ovaj problem koji se neće rešiti za sat, dva, godinu, možda godinu i nešto, dakle pitanje naših deponija, kvaliteta uglja, situacija unutar EPS-a. Ja želim da se taj problem rešava. Vlada RS je ta koja imenuje i razrešava dužnosti direktora javnih preduzeća, ali poruka predsednika mislim da je u tom smislu bila vrlo jasna", rekla je ministarka energetike Zorana Mihajlović, odgovarajući na pitanje Euronews Srbija u vezi sa smenom direktora u EPS.

Ona je rekla da prvo treba da vidimo kako ćemo da rešimo problem upravljanja i planiranja u EPS-u.

"Mi ćemo ovaj problem rešiti, jer smo finansijski stabilni, ali ovo nas mnogo košta. Dakle, neće biti restrikcija, ali to nas košta, jer je cena na tržištu električne energije jako visoka. Restrikcije nisu razmatrane čak ni kao mogućnost, jer za tim nema potrebe", rekla je Mihajlvoićeva.

Niske temperature od jutros stvaraju poledicu, što vozačima otežava vožnju i utiče na bezbedno putovanje, pa zato smanjite brzinu kretanja i vozite na bezbednom odstojanju, saopštio je Auto-moto savez Srbije. 

 

U Beogradu je u pojedinim delovima grada zbog magle vidljivost smanjena na sto metara. Saobraćaj se obavlja po mokrim kolovozima. Zimska služba "Beograd puta" je u drugom stepenu pripravnosti, 44 ekipe su na tereu i posipaju so. Magistralni i regionalni putevi na području Novog Pazara, Sjenice i Tutina su prohodni kao i putevi prve i druge kategorije u opštini Raška.

profimedia

 

U opštini Arilje 180 domaćinstava bez struje

U opštini Arilje 180 domaćinstava je bez struje, ali je situacija znatno bolja u odnosu na prethodne dane, rekao je za Tanjug predsednik opštine Arlje Predrag Maslar.

"Najkritičnije je u selu Virovo koje je u nadležnosti Elektrodistribucije Guča i najudaljenije je. Nadamo se da će kvarovi na mreži biti sanirani do kraja dana”, kazao je Maslar koji je dodao da je 85 posto prioritetnih putnih pravaca na teritoriji opštine prohodno, da je mehanizacija na terenu i da će ostali putni pravci biti očišćeni u najkraćem roku.

Dalekovodi od jutros pod naponom u ivanjičkoj opštini

U ivanjičkoj opštini svi dalekovodi od jutros su pod naponom i uspostavlja se normalno snabdevanje strujom, javlja dopisnik RTS-a. Još se saniraju kvarovi na niskonaponskoj mreži.

Nakon pet dana od potpunog kolapsa elektro-mreže na teritoriji opštine Lučani, situacija se stabilizuje. Od 160 trafostanica, koliko je bilo u prekidu napajanja, trenutno su u kvaru četiri trafostanice i oko 50 domaćinstava je još bez struje, rekao je za Tanjug predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović. Iz EPS-a Guča najavljuju da će se napajanje na ovim trafostanicama stabilizovati tokom dana.

Što se tiče prohodnosti puteva, svi opštinski putevi I i II reda su očišćeni, a mehanizacija je poslata u Gornji Dubac gde još ima nekoliko neprohodnih nekategorisanih lokalnih puteva.

"Nadam se da ćemo do ponedeljka najkasnije izaći iz vanredne situacije”, rekao je Dolović.

Još 120 domaćinstava bez struje u Osečini

U Osečini je proglašena vanredna situacija, jer je veći deo opštine nekoliko dana bio bez struje, a sela zavejana. Trenutno je situacija stabilizovana, ali ima još delova gde ema struje.

Predsednik opštine Osečina Nikola Tomić rekao je da je 120 domaćinstava pet danabez struje i da će oni tokom dana dobiti struju. Putni pravci su očišćeni i probijeni, ali je ostalo da se pročiste putevi do još tri, četiri sela. Ekipe su na terenu.

Zbog velike količine snega koji je pao za vikend i posledica koje je izazvao vanredna situacija je proglašena u devet opština.  Vanredno  je u Ivanjici, Lučanima, Novoj Varoši, Ljuboviji, Krupnju, Arilju, Bajinoj Bašti, Osečini i Malom Zvorniku

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija