Društvo

S otapanjem snega ortopedi imaju pune ruke posla: Ovo je mesto na kojem najviše treba voditi računa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/12/2021

-

19:10

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Zbog otapanja snega i klizavih kolovoza veća je verovatnoća za padovima i povredama. U ovo doba godine više se povređuju odrasli, manje deca, a najviše dolazi do lomova podlaktica i nagnječenja mišića na nogama, rekao je za Euronews Srbija dr Ninoslav Begović specijalista ortopedija sa Instituta za majku i dete, dodajući da u predstojećem periodu treba voditi računa i tokom korišćenja pirotehničkih sredstava.

Kako kaže, u ovo doba godine nije iznenađujuće da veći broj ljudi pada zbog neravnina na putevima koji su neprohodni zbog snega.

"Kako se topi sneg ostaju neravnine po trotoarima, pa je zbog toga tu i veća verovatnoća padova i lomova. Međutim, zanimljivo je da u ovo doba godine deca manje padaju, ona su tome podložnija na proleće ili jesen. U svakom slučaju, kada dođe do pada uglavnom dolazi do nagnečenja nekog mišića, manje je lomova i to je nezavisno od toga kog je uzrasta osoba", kaže Begović.

On je ukazao da posebno stariji sugrađani treba da budu oprezni, jer proces oporavka ume da bude jako dug.

"Stariji najčešće povređuju, kako kažu, kuk. Međutim, nije to prelom kuka, već prelom gornjeg okrajka butne kosti. Lečenje zavisi od uzrasta je osoba koja je povređena. Kod starijih to može da eskalira čak i protezom", kaže Begović.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Begović je upozorio i da je u ovo doba godine veća opasnost od posledica opekotina, jer je tokom praznika povećana potrošnja pirotehničkih sredstava.

"Važno je da apelujemo da se što manje kupuju pirotehnička sredstva ili da to bude uz prisustuvo roditelja ili staratelja. Nikako se ne smeju kupovati kod ilegalnih preprodavaca", kazao je on i dodao da se broj povreda od posledica pirotehničkih sredstava prilično smanjio u poslednje vreme. Veruje, kaže, da je to zbog stalnog apela medija.

"Broj povreda je sada znatno manji. Nekada je bilo dosta više, dolazila su nam deca sa ozbiljnim opekotinama. Međutim, broj se gotovo prepolovio u proteklom periodu", kaže on.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija