Društvo

Stižu ledeni dani, ide li za njima i nova snežna mećava: Kalendarska zima nije ni počela, ali je već pokazala zube

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/12/2021

-

07:02

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Do kalendarskog početka zime ostalo je još samo nekoliko dana, ali je obilni sneg pre nekoliko dana zabeleo veći deo Srbije i Beograd. Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić kaže da će se narednih dana jutarnje temperature kretati od minus šest do plus dva stepena, dok će maksimalne dnevne biti od minus dva do plus sedam.

"U subotu i nedelju biće slabog snega u centralnim i južnim predelima Srbije, dok će u Beogradu padati u ponedeljak. Količina padavina u ovom periodu neće biti velika i sneg neće stvoriti velike probleme", naveo je Nikolić, te dodao da ipak niže temperature krajem sedmice mogu da izazovu probleme zbog moguće poledice, te savetuje oprez, naročito vozačima.

Kako se navodi na Instagram nalogu, Nikolić ističe da će se do kraja decembra zadržati izrazito hladno vreme sa povremenim naoblačenjima i snežnim padavinama. Meteorolog Đorđe Đurić, navodi da će Srbija i narednih dana biti pod uticajem anticiklona, tj. visokog vazdušnog pritiska, ali u prizemlju.

Kako je objasnio, u noći ka petku i u petak tokom jutra sa severoistoka se očekuje prolazno naoblačenje sa kišom, susnežicom i snegom, a očekuje se i pojačanje severozapadnog vetra.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Jutarnja temperatura u petak biće od 0 do tri stepena Celzijusa, a maksimalna dnevna od 3 do 7 stepeni Celzijusa, u Beogradu do 5 stepeni. U petak tokom dana na severu Srbije biće suvo, a u ostalim predelima kiša i susnežica sa snegom.

I meteorolog Marko Čubrilo navodi da će posle kraćeg otopljenja, od vikenda i početkom sledeće nedelje biti ponovo malo hladnije, ali, kako je dodao, bez jačeg zahlađenja i obilnijih padavina.

Kako dodaje Đurić, tokom vikenda se očekuje pojačan severozapadni vetar, a doći će i do zahlađenja.

Maksimalna temperatura biće u subotu od jedan do pet stepeni, u Negotinskoj Krajini do sedam, u Beogradu do dva stepena Celizijusa. U nedelju veoma hladno, ponegde i uz ledeni dan. Maksimalna temperatura biće od -1 do tri stepena, u Beogradu do 0 stepeni.

Malo hladnije krajem godine

Đurić navodi da prema trenutnim proračunima, prema kraju godine postoji mogućnost za jači prodor veoma hladne vazdušne mase sa istoka i severoistoka Evrope. Sve u svemu nakon 20. decembra u jutarnjim časovima biće prisutan mraz i temperature ispod 0 stepeni, a tokom dana hladno, uz temperature oko ili koji stepen iznad nule.

Kada je snežni pokrivač u pitanju, Đurić tvrdi da će se on narednih dana u predelima gde ga ima, zbog nižih temperatura slabo i postepeno otapati, tj. njegova visina će se postepeno smanjivati.

RINA

 

"U petak i tokom vikenda u predelima sa snegom moglo bi da padne pet do 10 cm novog snega, u brdsko-planinskim predelima 10 do 20 cm, ali se obilne padavine i obilni sneg poput onih u nedelju ne očekuju u narednom periodu", naveo je Đurić.

Meteorolog Čubrilo dodaje da poslednji prognostički proračuni pokazuju da hladan prodor "prolazi zapadnije od nas".

"U oba slučaja nema pravog prodora hladnoće ka nama i uz takve sinoptičke postavke bi čak bilo i relativno toplo", naveo je on na Fejsbuku.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Slično tvrdi i direktor RHMZ, na fejsbuk nalogu Zavoda objavio je da će se dnevne temperature u toku naredne sedmice zadržati oko i malo iznad 0 stepeni, ali da nema nagoveštaja naglih skokova temperature i u narednom periodu, pa će topljenje snega u nižim predelima biti sporo i postepeno, što je povoljno sa aspekta bujičnih voda i poplava.

Dodaje da je, prema trenutnoj analizi, opreznost potrebna za oko dve nedelje na području Zapadne Morave, Ibra i gornjeg toka Južne Morave. On je istakao da se na osnovu poslednjih rezultata numeričkih klimatskih modela za sezonsku prognozu vremena, u Srbiji očekuje zima sa temperaturom vazduha iznad proseka, i prosečnom količinom padavina.

Danas susnežica i sneg

Što se današnjeg dana tiče, meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković kaže da slabe, mešovite padavine koje su sinoć zahvatile našu zemlju, danas će uglavnom zahvatati predele južno od Beograda.

"Na nižim nadmorskim visinama mestimično će padati kiša, a na planinama susnežica i sneg. U drugoj polovini dana, u Vojvodini će doći i do delimičnog razvedravanja, te se u ovim predelima očekuje i nekoliko sunčanih intervala", rekla je Gojković.

Ona dodaje da je jutro u celoj zemlji relativno toplo, živa u termometru dostizala je četiri stepena Celzijusa, a u Somboru i Negotinu izmereno je šest. 

profimedia

 

"Usled pojačanog severozapadnog vetra, tokom dana neće biti osetnijeg otopljenja. Na istoku zemlje i u delovima Vojvodine očekuje se oko 8 stepeni, a u ostalim predelima za stepen, dva svežije.Umeren i jak severozapadni vetar duvaće u celoj zemlji, a u Timočkoj krajini mogući su i olujni udari", dodaje Gojković. 

Kaže da kiša i sneg će mestimično padati do subote popodne, i to uglavnom u predelima južno od Beograda. 

"Na višim planinama doći će do manjeg porasta visine snežnog pokrivača, a na severu i istoku biće i sunčanih perioda. Temperatura je sutra u blagom padu, kretaće se u intervalu od dva stepena Celzijusa, koliko se očekuje na jugozapadu i jugoistoku, pa do pet stepeni, koliko će mestimično biti u Vojvodini. Sa prestankom padavina i vetar je u slabljenju, te se za nedelju prognozira promenljivo oblačno, mirno i suvo vreme, sa sunčanim periodima na severu i zapadu zemlje i temperaturom oko pet stepeni", kaže ona i dodaje da će se u noći između nedelje i ponedeljka vetar ponovo pojačati, a slabe mešovite padavine ponovo će zahvatiti našu zemlju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija