Društvo

Hladni dani u Srbiji naredne dve nedelje, moguće formiranje poledica, na snazi žuti meteoalarm

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/12/2021

-

16:33

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Hladno vreme u Srbiji, sa temperaturama oko nule zadržaće se i naredne dve nedelje. Obilne snežne padavine okovale su Srbiju prethodnih dana, a posebno problematičan je bio prekid u snabdevanju električnom energijom.

Vanredna situacija proglašena je u pet opština - Ivanjici, Lučanima, Novoj Varoši, Ljuboviji i Krupnju gde osnovne i srednje škole neće raditi naredna tri dana. Vlažan i težak sneg pokidao je dalekovode i oborio bandere širom zemlje, a ekipe su na terenu i saniraju kvarove.

Klimatolog Vladimir Đurđević rekao je da padavine koje su se desile u nedelju i ponedeljak ne znače da će cela zima biti snežna, ali da će temperature biti niske narednih 10, 15 dana i da će se kretati oko nule, te da se zato sneg zadržava.

"Do kraja decembra, kako za sada stoje stvari, bićemo u tom hladnijem režimu, koji stepen ispod i iznad nule", kazao je Đurđević za Euronews Srbija.

Iako u Srbiji, a posebno Beogradu nije pala ovolika količina snega u protekle dve godine, Đurđević navodi da ovo ipak predstavlja očekivano vreme za ovo doba godine.

"Sneg je nešto uobičajeno za ovo doba godine, ovo je epizoda koja liči na standardnu zimu, za razliku od onoga što smo videli prethodne dve godine, kada skoro i da nije bilo snega u Beogradu", rekao je Đurđević.

On je dodao da zbog posledica globalnog zagrevanja snega ima manje, ali se on neće izgubiti, već će biti ređa pojava.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Takođe, kako je navela meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković, zbog jačanja polja visokog vazdušnog pritiska i priliva hladnog vazduha sa severa, doći će do dodatnog pada temperature u jutarnjim satima, a maksimalna dnevna temperatura kretaće se oko 2. podeljka. Krajem nedelje očekuju nas nove padavine.

"U četvrtak, krajem dana, sa severa nam pristižu oblaci koji donose slabe padavine. One će biti mešovite, dakle kiša, sneg i susnežica padaće u nižim predelima, a u višim samo sneg. Uz pojačanje severozapadnog vetra, susnežica i sneg padaće i u petak i to uglavnom u predelima južno od Beograda", navela je Gojković.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Uz to, zbog hladnog vremena kojem su prethodile i padavine, Republički hidrometeodološki zavod upozorio je na poledice.

Zbog formiranja leda, kao i zbog magle, u Srbiji će narednih dana na snazi biti žuti meteoalarm, što znači da vreme može biti potencijalno opasno.

"Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima i ne preduzimati nepotrebne rizike", navodi se u objašnjenju RHMZ-a.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija