Društvo

Vanredno u šest opština, putevi prohodni: Mnogi i dalje bez struje, 800 trafo stanica ne funkcioniše

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, RTS

14/12/2021

-

08:08

Vanredno u šest opština, putevi prohodni: Mnogi i dalje bez struje, 800 trafo stanica ne funkcioniše
Vanredno u šest opština, putevi prohodni: Mnogi i dalje bez struje, 800 trafo stanica ne funkcioniše - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Obilne snežne padavine koje su počele da padaju za vikend otežale su saobraćaj u pojedinim delovima zemlje, a takođe u mnogim domaćinstvima zbog vremenskih nepogoda građani su imali problem sa strujom. Vanredna situacija je proglašena u Ivanjici, Lučanima, Novoj Varoši, Ljuboviji, Krupnju i Arilju, a sneg je prestao da pada u većem delu zemlje.

Vlažan i težak sneg pokidao je dalekovode i oborio bandere širom zemlje. Ekipe na terenu saniraju kvarove, a bez struje je trenutno oko 28.000 korisnika, prenosi RTS. U Beogradu je do juče palo između 15 i 40 centimetara snega. Zbog nevremena na mnogim mestima u Beogradu, popucalo drveće i grane padali su na kolovoze i blokirali puteve, dok su ponegde na prakinzima oštetili i automobile.

Međutim, kako navode iz AMSS, prestanak snežnih padavina uz konstantne intervencije putara donele su dobru prohodnost puteva, ali je vožnja i dalje u zimskim uslovima.

U Srbiiji će vreme danas u većini mesta biti suvo samo će na višim planinama južne i jugoistočne Srbije provejavati slab sneg. Maksimalna dnevna temperatura biće malo iznad nule, što će usporiti topljenje snega i u nižim predelima. Na krajnjem istoku i danas se očekuje oko pet stepeni Celzijusa, a na krajnjem severu Vojvodine biće i sunčanih perioda, rekla je za Euronews Srbija meteorolog Ljubica Gojković.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Mihajlović: Popravlja se stanje u energetskom sistemu

Predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučkovih izjavio je za RTS da je kvar na bloku A1 TENT-a Obrenovac otklonjen noćas i da su građani dobili struju i grejanje. Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je rekla da bez obzira što se stanje u elektroenergetskom sistemu i samim tim u energetskom sistemu malo popravilo i dalje je veoma ozbiljno.

"Mi se time bavimo sve vreme. Jedan od uzroka je elementarna nepogoda. Trenutno 30.000 korisnika i 800 trafo stanica ne funkcioniše, pre dva dana to je bilo 136.000 korisnika i više od 2.000 trafo stanica“, kazala je Mihajlović.

Mihajlović ističe da je kriza ozbiljna i navodi da se država u potpunosti uključila u rešavanje tih problema.

Direktor EPS-a Milorad Grčić izjavio je juče da je do kvara na bloku A TENT-a došlo zbog lošeg kvaliteta uglja koji je dodatno bio natopljen snegom.

Proglašena vanredna situacija u Arilju

Zbog teškog snega koji je pokidao kablove na niskonaponskoj mreži i dalekovodima, mnoga domaćinstva u toj opštini ostala su bez struje, a visinska sela su i bez vode.

Predsenik opštine Arilje Predrag Maslar rekao je za Tanjug da je stanje alarmantno, oko 1.500 žitelja je bez električne energije, a zbog nepristupačnog terena ekipe EPS-a ne mogu da priđu do mesta gde je nastao kvar na elektro-mreži. On je naveo i da je potpuno neprohodno nekoliko zaselaka, a na desetine domaćinstava je odsečeno od sveta.

Više čitajte u posebnoj vesti.

Dobra prohodnost puteva uz zimske uslove

Prestanak snežnih padavina uz konstantne intervencije putara donele su dobru prohodnost puteva, ali je vožnja i dalje u zimskim uslovima, saopštio je AMS S. Vozačima sada otapanje snega donosi druge opasnosti, odroni su učestali, kolovozi mokri, a mraz u jutarnjim i večernjim satima utiče na pojavu poledice.

Na tim mestima teško je kontrolisati vozilo i upravljati njime, zaustavni put je dug i nekotrolisan, a saobraćajne nezgode česte i opasne u kojima uvek učestvuje više vozila, naletanjem jedno na drugo.

U Ivanjici oko 2.000 meštana već četvrti dan bez struje

Na teritoriji opštine Ivanjica oko 2.000 meštana još uvek nema struju, ekipe EPS-a su sve vreme na terenu, ali im posao otežava nepristupačan teren, rekao je za Tanjug predsednik opštine Momčilo Mitrović. On je dodao da opština čini sve što može, da je angažovana sva mehanizacija, sektor civilne zaštite, i da svi očekuju da stanje bude normalizovano do večeras.

Struja je tokom noći, nakon tri dana, stigla u 1.900 domaćinstava, a ostatak još uvek čeka stabilizaciju u elektro-snabdevanju.

Više čitajte u posebnoj vesti.

U Bačkoj i Sremu smanjena vidljivost zbog magle

Na području srednje Bačke i Srema - zbog pojave magle vidljivost je mestimično smanjena na 50-100 metara, saopštili su Putev Srbije. Savetuje se maksimalan oprez pri vožnji i mole učesnici u saobraćaju da prilagode brzinu kretanja zbog pojave magle koja smanjuje vidljivost na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima preko reka.

Pred nama je nekoliko suvih, oblačnih i hladnih dana

Pred nama je nekoliko suvih, ali oblačnih i hladnih dana. Iznad Evrope se postepeno uspostavlja polje visokog vazdušnog pritiska koje nam donosi nešto stabilniju atmosfersku situaciju. Ovo znači da će vreme biti suvo, sa slabim vetrom i temperaturom oko nule, navela je meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Tako će, navodi Gojković, i sutra biti suvo, a zbog jačanja polja visokog vazdušnog pritiska i priliva hladnog vazduha sa severa, doći će do dodatnog pada temperature u jutarnjim satima. Maksimalna dnevna kretaće se oko 2. podeljka.

Više čitajte u posebnoj vesti.

Zbog snega smanjena brzina u zoni tunela Manajle i Predejane

Na auto-putu E-75, u zoni tunela "Manajle" i "Predejane", usled snežnih padavina je smanjena brzina kretanja vozila, saopštilo je jutros Javno preduzeće Srbija putevi. Savetuje se učesnicima u saobraćaju da koriste zimske pneumatike, da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, da poštuju ograničenja brzine i prilagode brzinu kretanja zimskim uslovima na putu.

Na pojedinim putevima do pet centimetara snega

JP Putevi Srbije saopštili su jutros da na putnim pravcima I prioriteta/A kategorije održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 cm na teritoriji Ivanjice, Novog Pazara, Valjeva, Vranja. Snega ima na putu Javor - Sjenica, Aljinovići - Sjenica - Novi Pazar, Mionica - Brežđe - Divčibare - Kaona, Vladičin Han - Surdulica - državna granica sa Bugarskom.

Više pročitajte u posebnoj vesti.

Komentari (0)

Srbija