Društvo

Sledi nam mnogo ledenih dana, meteorolog: Situacija se komplikuje od srede

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, RTS

13/12/2021

-

19:21

Sledi nam mnogo ledenih dana, meteorolog: Situacija se komplikuje od srede
Tanjug/Sava Radovanović, Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović, Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što se od juče zabelela cela Srbija kada je sneg neprestano padao, u naredna dva dana očekuje se da padavina neće biti. U utorak i sredu, očekuje se slab jutarnji mraz, a dnevna temperatura biće oko i malo iznad 0 stepeni, izjavio je direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Jugoslav Nikolić. Klimatolog Vladimir Đurđević, navodi da situacija od srede može da se zakomplikuje.

"U četvrtak se u čitavoj zemlji očekuje prolazno naoblačenje sa severa, uz mešovite padavine (kišu i sneg) u nižim predelima. Padavine će biti uglavnom slabog intenziteta. Od petka do kraja sedmice na području Vojvodine i Beograda prognozira se uglavnom suvo, a u brdsko-planinskim predelima povremeno se očekuje provejavanje slabog snega", naveo je Nikolić na Fejsbuk stranici.

Nikolić navodi i da je na Kopaoniku palo 75 cm snega, na Zlatibororu 54 cm, Tari 55 cm, Divčibarama 40cm, Staroj Planini 35 cm, na Crnom Vrhu 33 cm, a u Sjenici 26 cm.

"Dnevne temperature u toku naredne sedmice će se zadržati oko i malo iznad 0 stepeni, a nema nagoveštaja naglih skokova temperature i u nardnom periodu, pa će topljenje snega u nižim predelima biti sporo i postepeno, što je povoljno sa aspekta bujičnih voda i poplava. Prema trenutnoj analizi opreznost je potrebna za oko dve nedelje na području Zapadne Morave, Ibra i gornjeg toka Južne Morave. Republički hidrometeorološki zavod danonoćno prati situaciju i blagovremeno izdaje najave i upozorenja za sve zainteresovane subjekte", naveo je Nikolić.

Đurđević: Ne treba da očekujemo ovakav scenario

Klimatolog Vladimir Đurđević rekao je da postoje šanse da od četvrtka ili petka ponovo počne da pada sneg. Možda će vrhunac sledeće epizode biti u subotu, ali padavina će biti manje, ne treba da očekujemo ovakav scenario u narednih pet-šest dana, ukazao je Đurđević.

On je za RTS rekao da sneg još ponegde provejava i da je ovo kraj ove epizode. U toku dana možemo da očekujemo smirivanje situacije - malo manje padavina biće narednih dana.

"Ovo što smo videli juče je bio vrhunac, tako da se sada spremimo da odgovorimo na ovo što nam se desilo", rekao je Đurđević i dodao:

"Možda blažu varijantu krajem ove radne nedelje, početkom vikenda", rekao je Đurđević.

Snega je, kaže, verovatno najviše palo na planinama. Prikupljaju se podaci o tome gde ga je najviše palo. U nižim predelima palo je oko 25 centimetara, na planinama 35 do 40, na Kopaoniku ima oko 70 centimetara snega sada, palo je novih 30 centimetara.

Šta nas čeka u sredu?

U sredu će biti komplikovanije - ujutru nešto niže temperature nego ovih dana, u Beogradu minus pet stepeni.

"Ovo sad što imamo - miks snega i vode biće zaleđeno, u sredu treba da bude povećana pažnja, treba da se raščiste trotoari, jer ljudi mogu da padaju", kaže on.

U sredu će sve biti zaleđeno, ali će do vikenda temperatura biti do nule, ponovio je Đurđević. Prema njegovim rečima, sledeća "tura" stiže krajem petka i subote, ali uz manje padavina.

Očekuju nas i ledeni dani

Narednih desetak dana temperature će biti blizu nule, a posle sledećeg vikenda imaćemo i ledene dane, preko dana temperatura neće prelatizi nulu, jutarnje će biti minus četiri ili minus pet stepeni.

"U toku zime možemo očekivati znatno niže temperature, puno ledenih dana, sada smo napravili dobar uvod u zimu, ušli smo u meteorološku zimu, a u kalendarsku nismo. Naredne dve nedelje će ostati hladno, ali dosta je nezgodno - biće nekolio obrta, biće par dana hladno, pa stabilnije vreme, ali nećemo imati stabilnije vreme u naredne dve nedelje", kaže on.

Tek oko Nove godine stvari će se ozbiljnije stabilizovati, ali daleko je Nova godina. U narednih sedam dana biće snega na ulicama, neće se otopiti, kaže Đurđević. Toplo leto - hladna zima, na to pravilo ne treba da računamo, kaže klimatolog.

"Ova zima može potencijalno u kontinentalnom delu Evrope da bude promenljiva, da imamo nekoliko ovakvih izneneđenja", zaključio je Đurđević.

Komentari (0)

Srbija