Društvo

Kiša, zahlađenje, sneg: Pred nama je prava zimska nedelja sa niskim temperaturama i dosta padavina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/12/2021

-

07:24

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Prvi dan ove radne nedelje obeležiće hladno, tmurno i kišovito vreme. I dalje se nalazimo pod uticajem ciklona sa Mediterana koji našoj zemlji, i celom Balkanu, donosi kišonosne oblake, rekla je meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

"U prvoj polovini dana kiša se očekuje u celoj Srbiji. Na višim planinama sa snegom, uz povećanje snežnog pokrivača, a u nižim predelima sa slabom, ali dugotrajnom kišom", kaže Gojković.

Ona objašnjava da sa premeštanjem ovog sistema niskog vazdušnog pritiska prema istoku, dolazi i do premeštanja padavinske zone. Do kraja dana, u većem delu Vojvodine biće suvo, dok će u ostalim predelima, sa padom temperature u večernjim satima, kiša preći u sneg.

"Jutarnja i dnevna temperatura se danas neće bitnije razlikovati. Pred zoru je temperatura u većini mesta bila oko 5 stepeni Celzijusa, a toliko se očekuje i tokom dana. Samo u jugoistočnim predelima za stepen, dva toplije", kaže Gojković.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Navodi da je već tokom noći vetar počeo da duva iz pravca severozapada, uslovljavajući zahlađenje, prvo u Vojvodini i zapadnoj Srbiji, a kasnije tokom dana i u ostatku zemlje. Ovaj vetar će danas duvati umerenim intenzitetom, a već sutra je u pojačanju.

"Hladna vazdušna masa stiže do naše zemlje u utorak, kada će temperatura tokom celog dana biti oko dva do tri stepeni Celzijusa. Uz pojačan severozapadni vetar činiće se da je hladnije od izmerenih vrednosti. Formiranje manjeg snežnog pokrivača biće moguće u jugozapadnim i jugoistočnim predelima, međutim na severu zemlje sneg će se topiti u kontaktu sa tlom. U višim planinskim predelima očekuje se povećanje visine snežnog pokrivača za više od 10 centimetara", navodi Gojković.

U sredu će doći do delimičnog razvedravanja, ali će i jutarnja i dnevna temperatura biti ispod pet stepeni. Od četvrtka ponovo sa kišom i južnim vetrom, koji će nam doneti blago otopljenje.

"Pred nama je nedelje sa zimskim temperaturama i dosta padavina, te se toplo obucite i sa sobom uvek nosite kišobran", preporučuje Gojković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija