Društvo

Vetar donosi topao vazduh sa Mediterana, temperatura do 15 stepeni Celzijusovih: Krajem sedmice zahlađenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/12/2021

-

07:18

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Prvi dan decembra obeležiće toplo i sunčano vreme, sa temperaturom znatno iznad proseka, kaže meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

"Dinamični uslovi u atmosferi iznad Evrope, čine da se iznad naše zemlje često smenjuju sistemi niskog i visokog pritiska. Srbija se trenutno nalazi između ciklona na severoistoku i anticiklona na jugozapadu. Upravo je ovo razlog što će danas i sutra vetar duvati iz južnih pravaca, odnosno od anticiklona ka ciklonu, donoseći nam topao vazduh iz Afrike i Mediterana", rekla je ona.

Dodala je da je ovog jutra na severu i zapadu zemlje bilo toplije nego juče tokom dana.

"Topla vazdušna masa uzrokovala je da ponegde bude i preko šest stepeni Celzijusa, a trend otopljenja nastaviće se i tokom dana. Maksimalna temperatura u većini mesta biće oko 12 stepeni. Najtoplije na zapadu sa 15 stepeni Celzijusa, dok će najhladnije biti u južnim predelima gde se očekuje oko 10 stepeni", rekla je Gojković ističući da će vreme danas biti vedro i sunčano, sa ponekim prolaznim oblakom.

Navodi da nas u četvrtak očekuje još toplije vreme, ali to ne znači i mnogo sunca, jer, kako objašnjava, sa zapada pristižu oblaci koji će mestimično doneti slabe padavine. 

"Nešto veća količina padavina očekuje se u večernjim satima u četvrtak kada će hladan front zahvatiti Vojvodinu, a u petak i ostatak zemlje. Sa premeštanjem hladne vazdušne mase sa juga premeštaće se i padavinska zona, te će kiša i sneg u predelima južno od Beograda padati u petak tokom dana", rekla je Gojković.

Navodi da će u petak zahlađenje biti i osetno, sa temperaturom između šest i deset stepeni. Za subotu najavljuje vedro vreme, a u nedelju ponovo kiša i sneg u brdsko - planinskim predelima.

"Nagle promene vreme i velike razlike u temperaturi mogu nepovoljno uticati na meteopate i hronične bolesnike. Moguća je pospanost i promenljivo raspoloženje te se preporučuje dodatni oprez", dodala je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija