Društvo

Prve pahulje u Beogradu možda već sutra: Tokom sledeće nedelje naglo zahlađenje i pravi zimski dani

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

28/11/2021

-

17:50

Prve pahulje u Beogradu možda već sutra: Tokom sledeće nedelje naglo zahlađenje i pravi zimski dani
Sneg - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji će sutra biti umereno do potpuno oblačno, na severu suvo, u ostalom delu mestimično sa kišom, na planinama sa snegom koji se krajem dana i tokom noći očekuje ponegde i u nižim predelima, a možda i u Beogradu.

Iako je danas bilo prijatno vreme sa temperaturom koja je ponegde dostizala čak i 19 stepeni, sutra se očekuje pravi zimski dan.

U ponedeljak nakon oblačnog i kišovitog jutra, tokom dana u većini predela biće suvo sa sunčanim intervalima.

"Biće i osetno hladnije, uz skretanje jugozapadnog vetra na severozapadni. Samo još na jugu i istoku i dalje toplije", ističe meteorolog Đorđe Đurić na svom Fejsbuk profilu.

Jutro i pre podne biće najtopliji deo dana i maksimalna temperatura biće od 5 stepeni na severozapadu do 13 stepeni na istoku Srbije, u Beogradu do 8 stepeni. Tokom dana, kako kaže meteorolog, temperatura će biti velikom u padu.

Krajem dana i tokom noći, centar ciklona preći će sa srednjeg dela Jadranskog mora preko centralnih predela Balkanskog poluostrva i ovaj ciklon doneće krajem dana i tokom noći većem delu Srbije jače naoblačenje sa kišom i snegom, a suvo će ostatati samo u Vojvodini.

U utorak veoma hladno, uz snažna severna strujanja i uz prodor još hladnije vazdušne mase sa severa. Na severu Srbije biće suvo sa sunčanim intervalima, a u ostalim predelima ujutro i pre podne sa susnežicom i snegom, a posle podne razvedravanje.

"Temperatura će biti ispod proseka. Jutarnja temperatura od - 2 do 2 Celzijusa, u Beogradu 0 stepeni, maksimalna dnevna od 2 stepena. Na jugu i jugoistoku do 6 stepeni na severu Srbije, u Beogradu do 5", tvrdi Đurić.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Prvi sneg u Beogradu?

U Beogradu će sutra biti pretezno oblačno, veci deo dana suvo i hladno, posle podne i uveče povremeno sa slabom kišom, a u visim delovima grada moguća je i pojava kratkotrajnog snega. Temperatura će biti bez većeg kolebanja od 6 do 8 stepeni, posle podne i uveče u padu.

Duvaće slab i umeren, zapadni i severozapadni vetar, saopštio je RHMZ.

Prema izgledima vremena do 6. decembra, u utorak umereno do potpuno oblačno i u većem delu suvo, samo još ujutru i pre podne u centralnim i južnim krajevima mestimično sa mešovitim padavinama (kiša i sneg), na planinama sa snegom uz slabljenje i postepeni prestanak padavina.

Posle sunčane srede ponovo zahlađenje

U sredu toplije i u većem delu suvo sa dužim sunčanim intervalima, samo na severu i istoku ujutro i pre podne oblačno ponegde sa slabom kišom.

Maksimalna temperatura od 8 do 14 stepeni, u Beogradu do 12.

U petak jače naoblačenje i zahlađenje sa kišom, uz skretanje vetra na severozapadni, a na planinama će "kiša preći u sneg", a do kraja dana temperatura u osetnijem padu, pa su uveče susnežica i sneg ponegde mogući i u nižim predelima, dok se na severu Srbije, u Vojvodini i u Beogradu očekuje prestanak kiše.

"Za vikend osetno hladnije. Ujutro slab mraz, a tokom dana maksimalna temperatura oko 5 stepeni. Prema trenutnim prognozama, oko 6. ili 7. decembra postoji mogućnost jačeg zahlađenja sa susnežicom i snegom u većem delu Srbije, kada bi prvi sneg mogao prvi put ove sezone pasti i u predelima Srbije gde do sada nije pao", naglašava meteorolog Đurić 

Kako cikloni izazivaju sneg?

"U jesen i zimu, kada nam ovaj visinski vetar donese ciklon, imamo kišovito i tmurno vreme, a kada se iznad naše zemlje nađe anticiklon, vreme je vedro, ali hladno. Ako se ova dva sistema brzo smene, često dolazi do formiranja pahulja i pada sneg", ističe meteorolog televizije Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Komentari (0)

Srbija